ua en ru

Макрон оголосив про новий етап розвитку проекту оборони ЄС

Макрон оголосив про новий етап розвитку проекту оборони ЄС Фото: Еммануель Макрон (elysee.fr)

Макрон вважає, що Євросоюз не має в питаннях оборони спиратися на США

Президент Франції Еммануель Макрон оголосив про новий етап розвитку проекту оборони Європейського союзу на тлі торгової війни з США. Таку заяву він зробив на зустрічі з французькими дипломатами у Парижі, передає АР.

На виступі перед французькими послами в Парижі Макрон заявив, що безпека і суверенітет Європи залежать від самих європейців. За його словами, безпека континенту не повинна спиратися на США.

У той же час він зазначив, що в дискусії щодо оборонного співробітництва повинні брати участь усі європейські країни та Росія, але за умови прогресу в мирному врегулюванні в Україні.

Нагадаємо, раніше МЗС Німеччини закликав відповісти на санкції США зміцненням суверенітету Європейського союзу. У німецькому МЗС також зазначили, що в майбутньому, можливо, що США введуть санкції й щодо інших найважливіших торгових партнерів.

У травні ЄС затвердив перший фонд оборонного розвитку. ЄС в рамках програми EDIDP співфінансує проекти, які реалізуються, принаймні, трьома підприємствами у трьох державах-членах. На 2019-2020 роки вже виділено 500 млн євро.