ua en ru

ЄС затвердив перший фонд оборонного розвитку

ЄС затвердив перший фонд оборонного розвитку Фото: будівля Європарламенту (twitter.com)

Внесок на 2019-2020 роки становив 500 млн євро

Європейський парламент та Рада ЄС завершили переговори за Європейською програмою оборонного промислового розвитку (EDIDP), запропонованої Єврокомісією. Про це повідомляється на сайті ЄК.

Як повідомляється, ЄС в рамках програми EDIDP співфінансує проекти, які реалізуються принаймні трьома підприємствами у трьох державах-членах. На 2019-2020 роки вже виділено 500 млн євро.

Для прототипів до 20% вартості може покриватися програмою, тоді як для інших дій, таких як дизайн або тестування, фінансування може зрости до 100%.

"Ця програма є частиною наших більш широких зусиль, спрямованих на створення надійного оборонного союзу, який захищає своїх громадян. З цією угодою ми будуємо стратегічну автономію ЄС і активізуємо конкурентоспроможність оборонної промисловості ЄС. Крім того, на період 2021-2002 років, як частина майбутнього бюджету ЄС, ми тільки запропонували виділити 13 млрд євро в Європейський оборонний фонд", - сказала єврокомісар з питань внутрішнього ринку, промисловості, підприємництва та малих і середніх підприємств Елжбета Беньковска.

EDIDP є ключовим елементом Європейського фонду оборони, заснованого в червні 2017 року. Метою цього проекту є заохочення до співпраці у розробці технологій та обладнання, необхідних для вирішення загальних завдань оборони і безпеки.

Нагадаємо, глава Європарламенту Антоніо Таяні виступив за створення єдиної армії Євросоюзу.