ua en ru

Уряд США вибірково застосовує санкції проти РФ, - Маккейн

Уряд США вибірково застосовує санкції проти РФ, - Маккейн Фото: Джон Маккейн розповів про можливий обхід санкцій США щодо Росії

Сенатор звертає увагу на особливе ставлення адміністрації Обами до російського виробника ракет

Американський сенатор-республіканець Джон Маккейн вважає, що адміністрація президента Барака Обами вибірково застосовує санкції проти Росії, запроваджені за її вторгнення в Крим. Про це пише видання The Washington Free Beacon.

У листі на адресу міністра фінансів США Джека Лью сенатор Маккейн пише про особливе ставлення адміністрації Обами до російського виробника ракет, який у результаті нещодавньої реструктуризації об’єднання потрапив під контроль Федерального космічного агентства "Роскосмос".

Йдеться про НВО "Енергомаш", у якого США сьогодні закуповують ракетні двигуни РД-180.

"Я пишу, щоб висловити свою стурбованість виглядом вибіркового застосування санкцій, введених у відповідь на вторгнення у Крим Росією. Я особливо стурбований тим, що сьогодні адміністрація допускає придбання ракетних двигунів, результатом якого є виплати грошей російській державній корпорації, підконтрольної посадовим особам і директорам, проти яких були введені індивідуальні санкції у зв’язку з вторгненням", - йдеться у листі Маккейна.


У березні 2014 року президент Обама підписав два укази про запровадження санкцій проти окремих осіб та підприємств, які уряд США вважає причетними до конфлікту в Україні.

Серед згаданих сенатором осіб зі списку санкцій - голова Rostec Corporation Сергій Чемезов і заступник прем’єр-міністра Росії Дмитро Рогозін.

Відзначивши, що на інші компанії, діяльність яких контролює Rostec, дія санкцій поширюється, Маккейн пише, що по відношенню до космічної галузі американська влада практикує "особливе ставлення", яке він вважає проявом лицемірства.

Маккей закликав Мінфін встановити, чи гроші американських платників податків, які Вашингтон відправляв Росії на покриття витрат, пов’язаних із космічними запусками, йшли в кишені осіб, які підлягають санкціям за вторгнення у Крим.

Результати дослідження Мінфіну сенатор просив відправити Сенатському Комітету з питань збройних сил, який він очолює.

Нагадаємо, Палата представників Конгресу США 18 травня на засіданні ухвалила проект бюджету Міністерства оборони на 2017 фінансовий рік на суму 610,5 млрд доларів. У документі закладена допомогу Україні в обсязі 150 мільйонів доларів.