ua en ru

МАГАТЕ виявило в Ірані таємну ядерну базу

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) виявило в Ірані секретну базу, на якій Ісламська Республіка, імовірно, проводила випробування компонентів ядерних боєголовок.
Подробиці агентство готується опублікувати у звіті з іранської проблеми, він повинен вийти в середу, 9 листопада. Представники Ізраїлю вважають цей звіт останнім шансом мирно подолати іранську ядерну кризу.
Представники Ірану, дізнавшись про підготовку доповіді МАГАТЕ, негайно назвали її "фальшивкою". У свою чергу, Великобританія і США сумніваються, що факти, представлені агентством, зможуть змусити Росію і Китай зняти вето з більш серйозних економічних санкцій, які можуть чекати Іран.
Британське видання "The Guardian" також відзначає, що в звіті буде використана інформація, видобута західними розвідувальними службами. Згідно з цими даними, з 2004 р. рівень іранських ядерних досліджень знизився з безпосереднього конструювання і випробування бойових компонентів до комп'ютерного моделювання.
Газета "The Times", у свою чергу, пише, що іранські вчені працювали не тільки над боєголовками, але і над балістичними ракетами, здатними нести ядерний заряд. Нагадаємо, напередодні стало відомо, що іранська влада для розробки ядерної програми залучала іноземних вчених.
Незважаючи на те, що у відношенні Ірану вже діють численні санкції, в останні місяці ізраїльські ЗМІ активно пророкують силову акцію проти цієї країни, до якої нібито все більше схиляється прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху. Днями Президент Шимон Перес заявив, що Іран стане володарем ядерної зброї, можливо, вже в 2012 р., тому уряд Ізраїлю наближається до вибору силового методу усунення цієї загрози.