ua en ru

Луценко закликала впроваджувати гендерне бюджетування

Луценко закликала впроваджувати гендерне бюджетування Фото: перший регіональний Жіночий Конгрес у Одесі (facebook.com/i.lutsenko)

На думку Луценко, фінанси повинні розподілятися за принципом рівного доступу до ресурсів

Децентралізація та реформа публічних фінансів відкривають широкі можливості для місцевих громад врахувати інтереси усіх груп населення, а допомогти цьому покликане гендерно орієнтоване бюджетування. Про це заявила народний депутат Ірина Луценко на першому регіональному Жіночому Конгресі в Одесі.

"Децентралізація та реформа публічних фінансів, розпочаті президентом Петром Порошенком, корінним чином змінили ситуацію з державними витратами і зборами. У 2018 році, завдяки децентралізації, 55% коштів формуються в місцевих бюджетах, і лише 45% маємо в центральному бюджеті", - написала Ірина Луценко в Facebook.

"І якщо 45% іде на фінансування армії, соціальної сфери та інші витрати державного рівня, то 55% залишається в громадах. Звідки взагалі беруться ці кошти? Їх сплачують мешканці громади, чоловіки і жінки. Всі вони мають повне право отримати певні послуги, комфорт, знати, що їх інтереси не враховані", - уточнила вона.

На думку Луценко, фінанси повинні розподілятися за принципом прозорості та ефективності, рівного доступу до ресурсів, справедливого і неупередженого розподілу. Саме для цього потрібно гендерно-орієнтоване бюджетування.

"Мова йде не тільки про чоловіків і жінок, а про всіх соціальні групи - дітей, літніх людей, людей з інвалідністю, безробітних жінок. Побудували дитячий майданчик, діти задоволені. А ми подбали про тих, хто приводить їх туди? Ми поставили лавочки для бабусь, дідусів, мам? В місті є новий транспорт, а зручний він для людей з інвалідністю, передбачені там поручні для дітей? Більшість тих, що стоять на обліку в центрах зайнятості - жінки, але 70% фінансування йде на те, щоб навчити безробітних "чоловічим" професіям", - пояснила депутат.

Луценко закликала впроваджувати гендерне бюджетування

Фото: facebook.com/i.lutsenko

Ірина Луценко також прокоментувала думку про те, що гендерне бюджетування - тільки для жінок.

"Середній вік смертності чоловіків - 45 років. Серцево-судинні захворювання, інфаркти та інсульти - хвороби, від яких помирають переважно чоловіки. Часто згадують, що рівень зарплати чоловіків в Україні більший і, відповідно, пенсію вони отримують більшу. Але він не доживе до пенсії або скористається нею рік-два... Серед хворих на туберкульоз - 72% чоловіків і 28% жінок, причому у чоловіків, як правило, вже важка й запущена фаза, лікування якої обходиться в 100 разів дорожче. Так, з урахуванням всього цього, можливо, нам закласти на місцевому рівні субвенцію і пролікувати чоловіків?", - закликала вона.

Ірина Луценко зазначила, що гендерне бюджетування насправді дає відповідь на питання: наскільки рівно забезпечені права всіх громадян.