ua en ru

Лутковська вирішила почекати з оцінкою закону Олійника-Колесніченка

Омбудсмен Валерія Лутковська вирішила почекати з оцінкою закону авторства нардепів від Партії регіонів Володимира Олійника та Вадима Колесніченка, прийнятого 16 січня, що посилює, зокрема, відповідальність громадян за порушення на мітингах. Про це РБК-Україна повідомив прес-секретар уповноваженого Верховної Ради з прав людини Михайло Чеплига.

"Аналіз законів, прийнятих 16 січня, закінчується. Нами прийнято рішення, щоб не порушувати тендітної рівноваги, ми не даємо коментарів і не озвучуємо оцінки цих законів, щодо цих проектів законів. Але ми провели аналіз цих законів з точки зору ризиків, загроз для забезпечення прав і свобод людини, відповідності європейським нормам", - заявив він.

В апараті омбудсмена нагадали, що процедура прийняття законів 16 січня була змінена, тому в рамках майбутньої позачергової сесії буде підніматися питання перегляду законів.

"Процедура прийняття законів була змінена. Тому після публікації законів наша оцінка - це більше політика. Розум взяв гору, переговори тривають, є рішення про проведення позачергової сесії. Тому варто дочекатися засідання парламенту", - зазначив Чеплига.

Нагадаємо, закону Олійника-Колесніченка ввів кримінальну відповідальність за наклеп, визначив поняття в Кримінальному кодексі "екстремістська діяльність", посилив відповідальність громадян за порушення на мітингах, зокрема, заборонив ходити під час масових заходів у масках і шоломах, заборонив без дозволу міліції ставити намети.