ua en ru

Лукашенко доручив запросити генпрокурорів України і РФ у справі бойовиків

Лукашенко доручив запросити генпрокурорів України і РФ у справі бойовиків Фото: Олександр Лукашенко (kremlin.ru)
Автор: Юлия Струк

Генпрокурорів запрошують у Білорусь

Президент Білорусі Олександр Лукашенко доручив запросити генеральних прокурорів України та Російської Федерації у країну. Їх запрошують для розбору з затриманими бойовиками приватної військової компанії "Вагнера".

Про це повідомляє видання БЕЛТА.

Відповідну заяву лідер Білорусі зробив сьогодні на нараді щодо забезпечення безпеки виборчої кампанії.

"Покладіть втрьох (генеральні прокурори, - ред.) перед собою міжнародні договори і угоди з Російською Федерацією і Україною, і які ми підписали в багатосторонньому плані, наші закони", - зазначив президент.

Він додав, що голова Слідчого комітету Білорусі доповість їм разом з Комітетом держбезпеки оперативну інформацію, а також інформацію слідчих.

"Ось документи, інформація - на стіл. Утрьох вирішите. Якщо не приїдуть - питання вирішимо ми, без них", - підкреслив Лукашенко.

Однак лідер Білорусі наполягає, що генпрокурорам трьох країн варто зібратися разом.

"Сядьте втрьох. Робіть, як ви вважаєте за потрібне. На підставі наших законів, міжнародно-правових актів прийміть рішення по цих хлопцях. Як приймете втрьох, так і буде", - сказав він.

Відзначимо, раніше президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив про готовність до співпраці з урядом України з питань затриманих бойовиків. Так, частина з них брала участь у конфлікті на Донбасі на стороні окупантів.

Так, 5 серпня президент Володимир Зеленський провів телефонну розмову з білоруським колегою,у ході якої попросив Лукашенка передати Україні затриманих бойовиків "Вагнера".

Нагадаємо, 29 липня під Мінськом затримали 33 бойовиків ПВК "Вагнера", які, за даними білоруських правоохоронців, приїхали в країну для дестабілізації ситуації перед виборами президента.

Як писало РБК-Україна, Офіс генерального прокурора України повідомив про підозру 28 затриманим під Мінськом бойовикам в участі в терористичній організації, з них 9 - українці.