ua en ru

ЛСОУ пропонує вдосконалити положення про здійснення фінмоніторингу

Ліга страхових організацій України (ЛСОУ) пропонує вдосконалити проект розпорядження Держфінпослуг «Про внесення змін до положення про здійснення фінансового моніторингу фінансовими установами», опублікованого повторно на сайті комісії. Мова про це йде в офіційному листі, направленому ЛСОУ до Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України, повідомляє прес-служба ЛСОУ.
Незважаючи на те, що закон України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансування тероризму» в новій редакції діє з 21 серпня цього року, реалізація деяких положень даного нормативного документа залишається незрозумілою. При цьому нормативно-правові акти закону не дають роз'яснень для здійснення цих положень.
В листі ЛСОУ, зокрема, вказує на те, що, маючи достатній досвід у сфері фінмоніторингу, страховики-учасники робочої групи ЛСОУ пропонують легалізувати деякі підходи при його здійсненні.
Особливості ідентифікації (спрощеної ідентифікації), а також вивчення фінансової діяльності суб'єктами первинного моніторингу в залежності від специфіки їх діяльності встановлюються органами, які відповідно до закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансування тероризму» виконують функцію регулювання і нагляду за цими суб'єктами первинного фінмоніторингу.
ЛСОУ пропонує призначати особу, відповідальну за проведення фінансового моніторингу тільки в тих структурних підрозділах фінустанови, які мають власні розрахункові рахунки. Свою позицію Ліга аргументує тим, що за відсутності власного розрахункового рахунку, відповідальний за проведення фінансового моніторингу не зможе здійснювати фінансові операції, а також подавати інформацію про них до Держфінмоніторингу. Також це дозволить уникнути зайвих витрат страховиків на навчання відповідальних з фінмоніторингу в тих підрозділах, які не проводять фінансові операції.
На думку ЛСОУ посередник, що надає послуги страхової компанії, від імені страховика може здійснювати заходи, пов'язані з первинним фінмоніторингом. При цьому відповідальність за додержання законодавства у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансування тероризму несе безпосередньо страхова компанія.