ua en ru

Лондон може ввести "правило Волкера", що ізолює інвестиційні підрозділи банків від роздрібних

Уряд Великобританії може услід за США ввести так зване "правило Волкера", яке розділяє одночасне ведення комерційної і інвестиційної діяльності фінансових організацій для запобігання пов'язаних з цим ризиків, повідомляє РБК. Це один із найбільш суперечливих і радикальних заходів, який може запропонувати для виконання найбільшим національним кредитним організаціям Незалежна банківська комісія (ICB), йдеться в опублікованих сьогодні матеріалах організації.
Комісія, що складається всього з п'яти членів і створена по розпорядженню британського уряду літом 2010 р., розробила низку кроків для забезпечення стабільності і здорової конкуренції в банківському секторі країни. Окрім введення "правила Волкера", банки можуть зобов'язати розпродати частину активів, щоб загострити конкуренцію.
Проте регулятор не виключає м'якшого вирішення проблем фінансового сектора. Так, в опублікованому документі наголошується, що сепарації комерційної і інвестиційної діяльності можна буде уникнути, якщо виключити ризики, пов'язані з торгівлею цінними паперами на власні кошти, для депозитних рахунків індивідуальних клієнтів. Цього можна досягти, обмеживши доступ кредитних інститутів, особливо одержуючих державну підтримку, до хеджевих фондів і приватного акціонерного капіталу.
Крім того, ICB може примусити кредитні організації представляти регуляторам так званий "заповіт про життя". У побутовому юридичному ужитку даний термін відноситься до документа, в якому указується, яке медичне обслуговування хотів би отримати його укладач у разі серйозної хвороби. Стосовно банків це означає докладний опис трансформацій в його активах і операціях, які може викликати криза на фінансовому ринку.
Комісія також передбачила варіанти вирішення будь-яких видів пов'язаних з цим проблем. Так, пропонується створити спеціальні схеми, коли контроль над операціями фінансового інституту в утруднених умовах переходить до держави. Крім того, на випадок краху банківського сектора передбачена ще одна опція - умовний капітал. На думку фахівців ICB, це може бути утворений конвертованими борговими зобов'язаннями. Таким чином, як тільки рівень "здоров'я" банку опускається до або нижче за заздалегідь встановлену критичну позначку, дані зобов'язання повністю або частково конвертуються в звичайні або привілейовані цінні папери.
За визнанням самих експертів ICB, розроблені ними рішення багато в чому узгоджуються з тими, які були покладені в основу реформи американського фінансового сектора.
Нагадаємо, в липні 2010 р. уряд США ухвалив закон про регулювання фінансового сектора. В рамках реалізації фінансової реформи, зокрема, вводиться так зване "правило Волкера" (Пол Волкер - колишній голова Федеральної резервної системи США і нинішній економічний радник Президента країни Барака Обами), яке припускає обмеження на банківську практику торгівлі цінними паперами на власні кошти (proprietary trading).