ua en ru

Для ліквідації ІДІЛ на Близькому Сході недостатньо військової операції, - FT

Для ліквідації ІДІЛ на Близькому Сході недостатньо військової операції, - FT Фото: у сторін конфлікту на Близькому Сході занадто різні цілі, що заважає ліквідації ІДІЛ

Регіон потребує загального політичного курсу для знищення тероризму

Для ліквідації терористичної організації "Ісламська держава" (ІДІЛ) на Близькому Сході недостатньо військової операції урядових військ Іраку і Сирії за підтримки міжнародної коаліції, Ірану та Росії, пише Financial Times.

Видання зазначає, що на сьогодні джихадисти ІДІЛ перебувають під серйозним військовим тиском. Зокрема, вони втрачають позиції в Ель-Фаллуджі на заході Іраку, притому, що Багдад за підтримки ВПС США також почав операцію по звільненню північного міста Мосул, захоплений терористами два роки тому в результаті блискавичного удару з Сирії, який об'єднав території самопроголошеного халіфату.

У той же час міжнародна коаліція на чолі з США насупає на Ракку - оплот ІДІЛ в Сирії. Звільнення цього міста перекриє останній зв'язок джихадистів з "зовнішнім світом на кордоні з Туреччиною".


Financial Times пише, що з військової точки зору ці події виглядають багатообіцяючими. Однак на Близькому Сході дуже багато інших "гравців", які переслідують зовсім різні цілі, тому ІДІЛ може завдати удар у відповідь навіть при відступі. Тим не менш, навіть якщо військові операції проти терористів пройдуть гладко, політика поза полем бою виглядає настільки безперспективною, що рано говорити про остаточну поразку "Ісламської держави".

Видання зазначає, що Аль-Каїда – попередник ІДІЛ – була близька до повної ліквідації після операцій США в Іраку в 2007-2008 роках. Однак протягом п'яти років джихадисти повернулися більш сильними. Багато що вирішила так зване угруповання Sahwa ("Пробудження"), яке налічувала близько 100 тис. бойовиків суннітського толку, яке поглинула Аль-Каїду. Згодом Sahwa була маргіналізована, розформована і переслідувана шиїтським урядом Іраку, який розглядав сунітів як збройну загрозу його релігійній влади. У підсумку джихадисти повернулися "в справу".

FT вважає, що конфлікт у Сирії, де сунітська більшість відчула себе зрадженою в результаті того, що Захід не надав підтримку у повстанні проти режиму Башара Асада, створює ІДІЛ умови для перегрупування сил для повернення в Ірак. В обох країнах суніти змушені переходити на бік "Ісламської держави".

Станом на сьогодні в ході просування урядових сил Іраку у Фаллуджі цивільні суніти опинилися між двох вогнів. ІДІЛ винищує людей, які намагаються покинути території. У Сирії багато арабів-сунітів побоюються територіальних домагань курдів, які складають найбільш ефективну ударну силу союзників проти ІДІЛ. У Рацці терористи вбивають тих, хто вагається. У той же час Росія і підтримувані Іраном сили Асада просуваються далі в Ракку, заявляючи, що їх головною метою не є ліквідація сунітів-повстанців.

Financial Times зазначає, що сотні тисяч мирних сунітів опинилися в пастці між тиранією і терором, релігійної тиранією Дамаску та Багдаду і дикої ідеєю сунітської переваги, яку декларує ІДІЛ. При цьому в Сирії та Іраку немає загальної політики, яка може змінити ситуацію, щоб спрямувати настрої мирних сунітів проти "Ісламської держави".

"Навіть якщо різні сили в умовах війни заявляють про ліквідацію "Ісламської держави" в якості своєї головної мети, вони все одно будуть мати потребу в підтримці місцевого населення, щоб повністю перемогти ІДІЛ", - стверджує французький аналітик Вашингтонського інституту Фабріціо Баланш, який спеціалізується на відносинах на Близькому Сході.

FT стверджує, що Росія захопила ініціативу в Сирії, щоб відновити свій статус супердержави, а Іран, незважаючи на скасування санкцій та угоду щодо ядерної програми, як і раніше веде себе так, як ніби його пріоритетом є зміцнення осі шиїтів з Іраку через Сирію в Ліван. Що стосується США, то їхній вплив на регіон занепав після операцій в Іраку і рішення Обами не діяти проти режиму Асада в Сирії, після того, як сирійські війська застосували нервово-паралітичний газ проти повстанців. Тому військові дії США проти ІДІЛ виглядають обмеженими. Водночас Туреччина, яка є головним союзником Америки в регіоні, одержима ідеєю запобігання подальших успіхів сирійських курдів в той час, як Саудівська Аравія протидіє Ірану.

"ІДІЛ може продовжити втрачати території. Але якщо США і Росія зовні, а Саудівська Аравія, Іран і Туреччина всередині регіону не можуть прийти до згоди, щоб намітити загальний політичний курс разом, то навряд чи ІДІЛ можна буде викреслити з сунітського світу", - пише Financial Times.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що іноземні бойовики ІДІЛ повертаються на Захід з Іраку і Сирії.