ua en ru

Ліга Чемпіонів: "Челсі" програв у Базелі, "Боруссія" обіграла "Наполі", а "Арсенал" выиграв у Лондоні

Груповий етап Ліги чемпіонів переходить у свою вирішальну стадію. До кінця групового турніру залишається зовсім нічого, тому кожне очко тепер набуває особливого значення. І у вівторок любителі футболу могли сповна насолодитися захоплюючими поєдинками, в яких вирішувалася доля путівок у плей-офф. Ігровий день вийшов яскравим: лише в 1 зустрічі була зафіксована безгольова нічия. Зате інші клуби здорово попрацювали, щоб порадувати вболівальників забитими м'ячами.

Груповий етап Ліги чемпіонів переходить у свою вирішальну стадію. До кінця групового турніру залишається зовсім нічого, тому кожне очко тепер набуває особливого значення. І у вівторок любителі футболу могли сповна насолодитися захоплюючими поєдинками, в яких вирішувалася доля путівок у плей-офф. Ігровий день вийшов яскравим: лише в 1 зустрічі була зафіксована безгольова нічия. Зате інші клуби здорово попрацювали, щоб порадувати вболівальників забитими м'ячами.

Не обійшлося і без сенсацій. Більш того, несподіваних результатів було досить багато. Так, вперше в сезоні програла "Барселона". Черговий подвиг здійснив скромний "Базель", так і "Аустрія" зі "Стяуа" явно стрибнули набагато вище своїх голів.

Група E

Ще в минулому турі лондонський "Челсі" забронював собі путівку в наступний раунд Ліги чемпіонів. Тим не менш, навряд чи Жозе Моуріньо був готовий допомагати "Базелю". Але факт залишається фактом: з 8 набраних очок "Базель" заробив 6 у протистояннях з "Челсі".

Феноменальний результат, чи не правда? Як тут не згадати недавні матчі швейцарців з "Манчестер Юнайтед"? Схоже, що відважні футболісти "Базеля" вирішили зосередитися на англійських клубах.

Цікаво, що склад "Челсі" в цьому матчі зовсім не був резервним. До того ж, по ходу зустрічі на полі з'явилися Торрес і Азар, але і вони нічого не змогли вдіяти з суперником. Знову героєм зустрічі став Мохамед Сала. І знову "Челсі" програв в самій кінцівці. Швейцарці були більше націлені на атаку, ніж їхній суперник. Але переможний гол їм вдалося забити лише на 87-й хвилині. Реактивний Сала відгукнувся на довгу передачу Фабіана Шера і втік від Івановича. Вихід 1 на 1 з Чехом єгиптянин чітко реалізував, а "Базель" перетворився на реального претендента на вихід у плей-офф.

У цьому швейцарцям допоміг і "Шальке". Німці досить несподівано оступилися в Румунії. "Стяуа" так і не дозволив супернику розпечатати свої ворота, та й сама могла пробити Ферманна. Незважаючи на нулі, які горіли на табло, поєдинок зовсім не був нудним. До речі, гості навіть забили гол, але він був справедливо скасований, так як перед гольовою передачею Фарфан вже випустив м'яч за лицьову лінію.

Нульова нічия не влаштувала жодну з команд. "Стяуа" втратила шанси на потрапляння в Лігу Європи, а "Шальке" не зумів обійти "Базель". У заключному турі гензелькирхенці будуть приймати швейцарців. І гостей влаштує нічия.

"Базель" (Швейцарія) - "Челсі" (Англія) 1:0
Гол:
Сала, 87

"Стяуа" (Румунія) - "Шальке" (Німеччина) 0:0

Група F

Як і очікувалося, в цій групі володарі путівок до наступного раунду визначаться лише у заключний ігровий день. На 2 щасливих квитка залишається 3 претенденти. Мабуть, аутсайдером в цьому тріо виглядає "Наполі". Неаполітанцям в останньому турі необхідно перемагати "Арсенал", причому забивати у ворота "канонірів" не менше 2 м'ячів. Лише в цьому випадку у італійців з'явиться шанс обійти англійців.

До речі, "Наполі" міг вже вчора виграти путівку в наступний раунд. Для цього підопічним Рафи Бенітеса треба було не програти "Боруссії". Але віце-чемпіон Італії в Дортмунді не вистояв. Зате команди видали самий видовищний поєдинок ігрового дня. Господарі впродовж усієї зустрічі штурмували ворота Пепе Рейни, але голкіпер італійського клубу героїчно рятував свою команду, зберігаючи інтригу. Але і він був безсилий на 11-й хвилині, коли у ворота "Наполі" Карлос Веласко Карбальо призначив пенальті. В тому епізоді захисник гостей Фернандес схопив руками Левандовські під час розіграшу кутового. Звичайно, шанувальники "Наполі" порахують пенальті несправедливим, але ж дійсно аргентинець занадто відверто допомагав собі руками. І, що найголовніше, абсолютно незрозуміло, з якою метою це робив Фернандес. Опікати форварда "Боруссії" можна було і в рамках правил, та і далеко не факт, що з кутового м'яч полетів в те місце, де знаходився Левандовскі. Пенальті майстерно виконав Ройс, який направив м'яч у кут. Після цього господарі створили ще кілька гольових моментів, але Левандовскі і Ройс не зуміли переграти зловившого кураж Рейну. "Наполі" відповів гострим випадом Кальєхона. Він сильно пробив у дальній кут, але на виручку господарям прийшла штанга.

Дортмундцям вдалося розвинути перевагу лише на 61-й хвилині, хоча до цього вони розтринькали не менше 5 чудових моментів. Важливий гол у складі "Боруссії" забив Блащиковські. Ройс зробив відмінну передачу поляку, а той вийшов 1 на 1 з Рейною і катнув м'яч голкіперу між ніг. Інтрига в цій зустрічі вмирала з кожною наступною атакою "Боруссії". Здавалося, що господарі доведуть справу до розгрому. Але на 71-й хвилині італійців повернув в гру...Кель. Гравець "Боруссії" помилився у передачі, втративши м'яч на свій половині поля. А гості, як по нотах розіграли свою контратаку, яку завершив Інсіньє. Ще й Вайденфеллер занервував, кинувшись на кут штрафного назустріч гравцю "Наполі", хоча міг залишатися у воротах. Але "Боруссія" явно награла в цьому матчі на перемогу. І остаточно добив суперника прудконогий Обамеянг. Свою першу спробу габонець "запоров", не зумівши реалізувати вихід 1 на 1. Але на 71-й хвилині гравець "Боруссії" виправився, перекинувши м'яч через Рейну, який кинувся в ноги. Цікаво, що гол "Боруссії" був схожим на гол "Наполі". Так, гості теж втратили м'яч у простій ситуації, дозволивши супернику вийти на ворота.

Поки "Боруссія" і "Наполі" грали самий видовищний матч туру, "Арсенал" спокійно розкачував гостей з Марселя. Причому початок було покладено вже на 1-й хвилині. Вілшер увірвався в штрафну, обіграв одного з захисників і підсік м'яч над голкіпером гостей. Зазначимо, що Вілшер встановив рекорд: його гол став найшвидшим голом англійця в Лізі чемпіонів. Після такого вдалого початку господарі продовжували турбувати Манданда, але голкіпер стояв стіною. А в атаці у "Марселя" нічого не виходило: французький клуб був явно зайвим на святі життя та футболу групи E. У грі "Марселя" читалася приреченість. Наприкінці 1-го тайму господарі повинні були збільшити рахунок. Але Озіл не зумів реалізувати пенальті, пробивши досить слабо. Справедливості заради відзначимо, що 11-метровий і зовсім не треба було призначати: захисник гостей сфолив на Ремзі за лінією штрафного майданчика.

У першому таймі "Арсенал" володів м'ячем 70% ігрового часу. І після перерви лондонці зуміли втілити свою перевагу у ще один гол. Манданда продовжував творити дива на лінії воріт, але на 65-й хвилині Вілшер оформив дубль. Після триходівки за участю Озіла і Ремзі півзахисник "Арсеналу" пробив з кількох метрів. У кінцівці зустрічі "Марсель" міг забити гол престижу. У проміжок з 74-77 хвилини господарів двічі врятував Щесни. До слова, у першому випадку йому на допомогу прийшов Монреаль, який виніс м'яч з лінії воріт.

Що ж, тепер у "Арсеналу" 12 очок, а у "Боруссії" та "Наполі" за 9. Навряд чи дортмундці погодяться на мирний результат з "Марселем". Тому італійців в останньому турі влаштує тільки перемога над грізними "канонірами". У рідних стінах віце-чемпіон Італії здатний на чудеса. Подивимося, чи вийде створити сенсацію на цей раз.

"Боруссія" (Німеччина) - "Наполі" (Італія) 3:1
Голи:
Ройс, 11 (з пенальті), Блащиковскі, 61, Обамеянг, 78 - Інсіньє, 71

"Арсенал" (Англія) - "Марсель" (Франція) 2:0
Голи:
Вілшер, 1, 65

Група G

Минулий ігровий день у цій групі можна назвати умовною грою в піддавки. Перед 5-м туром доля 2-ї путівки в плей-офф турніру була в руках у футболістів "Зеніту". Екс-чемпіону Росії потрібно було обігравати експериментальний склад невмотивованого "Атлетіко", та брати 3 очки в заключному турі в Австрії. Але навіть змішаний склад мадридців виявився занадто міцним горішком для пітерців. "Зеніту" довелося задовольнятися лише 1 очком.

Однак і португальці своїм шансом не скористалися. "Аустрія" показала зуби на "Драгау". "Порту" довелося відіграватися вже на 11-й хвилині. Кінаст підхопив м'яч в центрі поля, трохи наблизився до штрафного майданчика, та пробив низом у дальній кут. Елтон на удар зреагував, але до м'яча так і не дотягнувся. Такий "холодний душ" подіяв на господарів витвережуючи. За 90 хвилин зустрічі вони завдали 22 удару в бік воріт суперника, 13 з яких були в рамку. Але португальцям вдалося домогтися лише нічиї, яку команді приніс Джексон Мартінес. Відразу після перерви господарі вдало розіграли кутовий. Мангаля з дальньої стійки головою відпасував в центр, а Мартінес виграв верхову боротьбу у гравця "Аустрії". Але нічия - явно не той результат, на який розраховував "Порту". Тепер "поул-позишн" знову належить "Зеніту". При певних розкладах пітерці можуть навіть програти в останньому матчі. "Порту" чекає важкий виїзний поєдинок з "Атлетіко", який навіть і в змішаному складі являє собою грізну силу. Якщо "Порту" програє, то "Зеніт" гарантовано пройде в наступний раунд.

"Зеніт" (Росія) - "Атлетіко" (Іспанія) 1:1
Голи:
Алдервейрелд, 74 (автогол) - Адріан, 53

"Порту" (Португалія) - "Аустрія" (Австрія) 1:1
Голи:
Дж. Мартінес, 48 - Кінаст, 11

Група H

Але головна сенсація минулого вечора відбулася в Амстердамі, де першої поразки в поточному сезоні зазнала "Барселона". Звичайно, на підсумкові шанси каталонців цей результат ніяк не вплинув: "синьо-гранатові" напевно вийдуть у плей-офф із 1-го рядка в цій групі. Але ж у Амстердам приїхала справжня "Барселона", а не суцільна молодь! Так, з перших хвилин на полі з'явилися Хаві, Іньєста, Неймар, Фабрегас, Пуйоль та інші титуляри.

Тепер у "Аякса" з'явився шанс поборотися за путівку в наступний раунд. Для цього голландцям треба створити ще одну сенсацію - переграти в гостях "Мілан". Звичайно, "россонері" зараз перебувають у глибокій кризі, але, як ми бачимо, він поширюється лише на Серію А. Так, "Мілан" у Лізі чемпіонів перебуває в повному порядку, що могли відчути на собі гравці "Селтіка". Перед цією грою шотландці говорили, що вони можуть обіграти "Мілан". Але насправді господарі провели абсолютно бездарний поєдинок. Рахунок був відкритий вже на 13-й хвилині. Кака після розіграшу кутового пробив головою з воротарської (!!) "кельтів". До речі, бразилець може записати собі цей матч в актив. Кака не тільки вміло роздавав передачі партнерам, але і сам регулярно бив небезпечні удари з-за меж штрафного. Підопічні Ніла Леннона намагалися переломити хід зустрічі, але всі їх атаки були примітивними. Ще й Вергілій Ван Дейк не зумів пробити Абб'яті з кількох метрів, стріляючи прямо в голкіпера. Забий в тому епізоді голландець, може, "Селтіку" б і вдалося добитися потрібного результату. Але незабаром гості забили ще 2 м'ячі. На 49-й хвилині Сапата підстеріг м'яч біля дальньої штанги, закотивши його у порожні ворота з кількох метрів. А на 60-й хвилині Балотеллі вийшов 1 на 1 з Форстером і переграв голкіпера.

"Аякс" (Голландія) - "Барселона" (Іспанія) 2:1
Голи:
Сереро, 19, Хесен, 42 - Хаві, 49 (з пенальті)

"Селтік" (Шотландія) - "Мілан" (Італія) 0:3
Голи:
Кака, 13, Бірса, 49, Балотеллі, 60