ua en ru

Лідер іранських "Народних моджахедів" звернулася до ООН з проханням захистити іранських біженців в Іраку

Лідер іранського опозиційного угрупування "Народні моджахеди" Маріам Раджаві закликала Організацію Об'єднаних Націй прийняти заходи по захисту іранських біженців в Іраку, передає радіо "Свобода".

Виступаючи перед своїми прихильниками у Франції, Раджаві заявила про необхідність відправки в табір біженців "Ашраф", який існує на кошти "Народних моджахедів", спостерігачів ООН.

Цей табір розташований в 65 км на північ від Багдада. В ході рейду, проведеного в квітні в "Ашрафі" місцевими силами безпеки, були вбиті 35 людей, сотні отримали поранення.

Іранське опозиційне угрупування "Організація моджахедів іранського народу" (ОМІН) з'явилося в 1965 р. з метою створення в Ірані соціалістичної республіки. У 1986 р. угрупування перебралося в Ірак, її членів режим Саддама Хусейна використав у війні проти Ірану. Остання наступальна операція іракських військ тієї війни проходила при активному сприянні "моджахедів". У 2003 р. учасники ОМІН були роззброєні силами американо-британської коаліції, деякі її лідери потрапили під суд.

США та Ірак разом з Іраном вважають "Народних моджахедів" терористичною організацією. ЄС в 2009 р. виключив ОМІН з цього списку.

У квітні цього року Ірак висловив рішучість витіснити ОМІН з країни до кінця поточного року. Уряд має намір зробити серйозні спроби силою витіснити "моджахедів", якщо ті не залишать країну мирно.