ua en ru

Пільги для IT-індустрії лише зменшать надходження до бюджету від великих платників податків, - юристи

Прийняті закони про пільги для IT-індустрії не досягнуть поставлених цілей і зменшать надходження до бюджету та Пенсійного фонду від великих платників податків. Таку думку РБК-Україна висловили експерти адвокатської фірми "Паритет" юрист Вадим Шестаков і молодший юрист Леонід Чернявський.

"Прийняті Верховною Радою України закони про введення податкових пільг (№ 9744) і пільг по сплаті єдиного соціального внеску (№ 8267) для IT-компаній, за умови підписання Президентом, почнуть діяти з 1 січня 2013 року. З першого погляду, вони спрямовані на підтримку розвитку індустрії програмної продукції в Україну і виведення з тіні доходів співробітників, які працюють в даній сфері. Однак при більш глибокому вивченні даних документів можна зробити висновок, що або цілі були не ті, або автори доклали недостатньо зусиль для розробки адекватних цілям положень законів. Дані висновки грунтуються на тому, що закони про пільги встановлюють значну кількість обмежень і застережень, а також не беруть до уваги реалії, що склалися в регульованій сфері", - зазначили юристи.

По-перше, вважає Чернявський, закон встановлює обмеження, згідно з яким суб'єктами індустрії програмної продукції можуть бути виключно юридичні особи, що відповідають певним критеріям, які також повинні пройти досить непросту процедуру визнання такими. В даній процедурі передбачені й позапланові документальні перевірки податковими органами, і отримання висновку Державного агентства з питань науки, інформації та інформатизації України, яке буде оформлятися поки з невідомої процедурою.

По-друге, за його словами ставка податку на доходи фізичних осіб, які перебувають у трудових відносинах з IT-суб'єктами, встановлюється на рівні 5% тільки у випадках, коли рівень заробітної плати зазначених працівників перевищує певну суму (на сьогодні - 6438 гривень). Якщо ж рівень заробітної плати менше, то ставка податку збільшується.

По-третє, як зазначив юрист, з одного боку закон № 8267 обмежує максимальний рівень єдиного соціального внеску (ЄСВ), що сплачується за співробітників, що працюють за трудовим договором, на рівні 36,76% від подвійного розміру мінімальної заробітної плати на день його розрахунку. Але з іншого боку, розмір ОСВ, який сплачується фізичними особами-підприємцями, все одно становить суму нижче більш ніж в два рази.

На думку Чернявського і Шестакова, таким чином, малі та середні компанії IT-галузі, які мінімізують оподаткування, використовуючи різні схеми, продовжать роботу на тих же умовах і не стануть переходити на новий пільговий режим. Що ж стосується великих компаній, то вони обов'язково скористаються цією можливістю, в результаті чого значно знизяться надходження як до державного бюджету, так і до Пенсійного фонду.

"Крім того, необхідно враховувати, що ці закони поки не підписані Президентом, а ймовірність їх ветування не можна виключати як мінімум з двох причин. По-перше, через значних втрат бюджету, які за оцінками Мінфіну можуть скласти близько 700 млн грн на рік . А, по-друге, зменшення ставок податку на доходи фізичних осіб виключно для працівників певної спеціальності має ознаки дискримінації ", - підкреслили юристи.

Нагадаємо, 24 травня ц.р. Верховна Рада Україна (ВР) прийняла закон "Про економічний експеримент щодо створення сприятливих умов для розвитку в Україні індустрії програмної продукції".