ua en ru

Лещенко: голова СБУ доручить провести службове розслідування щодо затримання журналістів

Лещенко: голова СБУ доручить провести службове розслідування щодо затримання журналістів Фото: Василь Грицак

Василь Грицак запросив до себе потерпілого, щоб почути його версію подій

Глава Служби безпеки України (СБУ) Василь Грицак сказав, що доручить провести службове розслідування з приводу затримання сьогодні в Києві співробітниками СБУ журналістів програми "Схеми" Михайла Ткача і Кирила Лазаревича. Про це на своїй сторінці у Facebook написав народний депутат України Сергій Лещенко, який поговорив з Грицаком з приводу інциденту.

"Василь Грицак запросив Михайла Ткача сьогодні у другій половині дня на зустріч, щоб почути його версію подій і залагодити інцидент. Також Грицак сказав, що доручить провести службове розслідування цих подій", - пише Лещенко.

Нагадаємо, сьогодні, 2 жовтня, співробітники СБУ затримали двох журналістів програми "Схеми" Михайла Ткача і Кирила Лазаревича, коли вони знімали матеріал біля управління СБУ в Аскольдовому провулку в присутності прес-секретаря Служби безпеки. Повідомлялося, що до журналістів застосували силу і відвели їх в управління. Крім того, співробітники СБУ відібрали камеру і пошкодили її. СБУшники вимагали від журналістів, щоб ті зізналися у шпигунстві. Пізніше Ткача і Лазаревича відпустили, проте камеру не віддали. Потерпілі викликали міліцію і юристів.

Відзначимо, "Схеми" - спільний проект Радіо Свобода та Першого національного, щотижнева програма розслідувань та аналітики про корупцію у великій політично.