ua en ru

СБУ із застосуванням сили затримала двох журналістів у Києві

СБУ із застосуванням сили затримала двох журналістів у Києві Фото: СБУ

Журналістів-розслідувачів затримали під час зйомки матеріалу

Співробітники Служби безпеки України (СБУ) затримали двох журналістів програми "Схеми" Михайла Ткача і Кирила Лазаревича і відвезли головне управління в місті Києві на Аскольдовому провулку. Про це у своєму Facebook повідомила їх колега журналістка Радіо Свобода Наталія Седлецька.

"Тільки журналіст програми Схеми Михайло Ткач та оператор Кирило Лазаревич під час виконання журналістських повноважень були затримані співробітниками СБУ - їх відвезли в управління на Аскольдовому провулку", - написала вона.

Седлецька повідомила, що до журналістів застосували силу і поламали їм камеру.

Щойно журналіст програми Схеми Михаил Ткач та оператор Кирило Лазаревич בן ציון під час виконання журналістських повнова...

Posted by Natalie Sedletska on 1 октября 2015 г.

Сам Ткач повідомив, що співробітники СБУ звинуватили журналістів у шпигунстві.

"Тільки що на нас напали співробітники СБУ прямо під воротами за адресою Аскольдів провулок 3. Ми стояли з прес-службою з посвідченням у руках. Поламали камеру. Заламали. Сказали зізнаватися у шпигунстві", - написав він у своєму Facebook.

Только что на нас напали сотрудники сбу прямо под воротами по адресу Аскольдов переулок 3. Мы стояли с пресс-службой с удостоверением в руках. Поламали камеру. Заломали. Сказали сознаваться в шпионаже.

Posted by Михаил Ткач on 1 октября 2015 г.

Журналіст Дмитро Гнап додав, що журналістів програми "Схеми" затримали в присутності працівниці прес-служби СБУ.

"Я тільки що розмовляв з Михайлом Ткачем. Він каже: "Ми знімали адмін.будівля в присутності працівниці прес-служби СБУ (!). Підійшло двоє невідомих у костюмах. Ми представилися, показали їм посвідчення. Натомість, нас скрутили, відібрали камеру. Потягли в будівлю. Вимагали зізнань у шпигунстві. Ми кричимо працівниці прес-служби: "Скажіть їм припинити це! А вона: "а що я зроблю? Я ж в бійку з ними не полізу", - написав Гнап.

Він таскже повідомив, що Ткача і Лазаревича вже відпустили, проте камеру не віддали.

"Камеру колегам досі не віддали. Вони чекають юристів зараз і міліцію під будівлею СБУ", - додав Гнап.

СБУшники напали на наших колег з програми "Схеми". Забрали і зламали камеру. Потім, затримали, відвели в будівлю СБУ на ...

Posted by Дмитро Гнап on 2 октября 2015 г.

Відзначимо, "Схеми" - спільний проект Радіо Свобода та Першого національного, щотижнева програма розслідувань та аналітики про велику політичну корупцію. У кожному випуску йдеться про зловживання чиновниками владою, багатство держслужбовців і конфлікт особистих інтересів з державними.

Нагадаємо, 24 вересня на адміністративному кордоні з Кримом в районі міста Каланчак затримали кореспондента російського телеканалу НТВ Катерину Вороніну.