ua en ru

КСУ вимагає забрати у кримінально-виконавчої служби розслідування злочинів у СІЗО

КСУ вимагає забрати у кримінально-виконавчої служби розслідування злочинів у СІЗО Фото: затримані в Лук'янівському СІЗО (РБК-Україна/Віталій Носач)

На виконання рішення КСУ парламент має три місяці

Розслідування органами Державної кримінально-виконавчої служби (ДКВС) злочинів, вчинених у СІЗО та в'язницях, визнано таким, що не відповідає Конституції України. Відповідне рішення прийняв Конституційний суд України (КСУ), зобов'язавши Верховну раду передати цю функцію незалежному органу.

Йдеться про шосту норму статті 216 Кримінального процесуального кодексу. У ній зазначено: "Слідчі органів Державної кримінально-виконавчої служби України здійснюють досудове розслідування злочинів, вчинених на території або в приміщеннях Державної кримінально-виконавчої служби України".

Так, КСУ вважає, що служба не здатна в такому випадку ефективно розслідувати порушення прав людини. З метою забезпечення конституційних прав людини КСУ вимагає передати незалежному органу функцію розслідування злочинів, вчинених в установах пенітенціарної системи.

"Таке розслідування має бути незалежним, тобто з погляду безстороннього спостерігача не має існувати жодних сумнівів щодо інституційної або ієрархічної незалежності державного органу, уповноваженого здійснювати офіційне розслідування порушень прав людини", - сказано в тексті рішення КСУ.

Мається на увазі, що ДКВС підпорядкована Міністерству юстиції та її службовим особам, а розслідування злочинів у СІЗО та в'язницях також проводять посадовці Мін'юсту.

У зв’язку з цим КСУ постановив зобов’язати Верховну раду України привести нормативне регулювання ч.6 ст. 216 КПК у відповідність до Конституції. На виконання рішення суду парламент має три місяці. Рішення оскарженню не підлягає.

Нагадаємо, раніше РБК-Україна повідомляло, що у 2017 році понад 500 осіб померли в СІЗО і в'язницях.