ua en ru

КСУ роз'яснив, з якого моменту відраховується термін в 3 міс. для звернення працівника до суду про стягнення з / п

Конституційний суд України, сьогодні 28 лютого, оприлюднив ухвалене 22 лютого рішення за конституційним зверненням щодо офіційного тлумачення положень статті 233 Кодексу законів про працю України у взаємозв'язку з положеннями статей 117,2371 цього Кодексу про терміни звернення до суду з трудових спорів. Про це повідомляє прес-служба КСУ.

Позивач звернувся до суду загальної юрисдикції з вимогою виплати середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні та відшкодування моральної шкоди. Однак при розгляді справи суд загальної юрисдикції відмовив у задоволенні таких вимог на підставі пропуску встановленого статтею 233 Кодексу тримісячного терміну, початок якого пов'язане з терміном виплати заробітної плати.

В інших же випадках суди загальної юрисдикції, застосовуючи зазначені положення Кодексу, відзначають, що протягом встановленого тримісячного строку для звернення до суду з вимогами про стягнення середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні та компенсації моральної шкоди, заподіяної затримкою таких виплат, починається з наступного дня після фактичного розрахунку зі звільненим працівником незалежно від тривалості затримки.

КСУ постановив, що тримісячний термін для звернення відлічується з дня, коли він дізнався або повинен був дізнатися про порушення свого права, а у справах про звільнення - в місячний строк з дня вручення копії наказу про звільнення або з дня видачі трудової книжки (частина перша) у разі порушення законодавства про оплату праці працівник має право звернутися до суду з позовом про стягнення належної йому заробітної плати без обмеження будь-яким строком (частина друга). Статтею 117 Кодексу встановлено обов'язок власника або уповноваженого ним органу виплатити працівнику в разі затримки розрахунку при звільненні його середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку, а статтею 237-1 - відшкодувати працівникові заподіяну моральну шкоду.