ua en ru

КСУ визнав неконституційною норму про подвійне балотування кандидатів

Конституційний суд України (КСУ) визнав неконституційною норму про можливість одночасного балотування за партійними списками і мажоритарними округами. Таке рішення оголосив сьогодні голова КСУ Анатолій Головін, передає кореспондент РБК-Україна.

"Визнати такими, що не відповідають Конституції України частину 5 статті 52, абзац другий частини десятої статті 98, частину третю статті 99 Закону України "Про вибори народних депутатів України від 17 листопада 2011 р. № 4061-VI", - заявив Головін.

Суд у мотивувальній частині зазначив, що одночасне балотування кандидата за партійним списком і в одному одномандатному виборчому окрузі порушує конституційний принцип рівного виборчого права.

Нагадаємо, в КСУ звернулася група з 51 народного депутата з конституційним поданням щодо відповідності Конституції України положень частини п'ятої статті 52, абзацу другого частини десятої статті 98, частини третьої статті 99 закону України "Про вибори народних депутатів України" щодо одночасного балотування народних депутатів як по партійними списками так і по мажоритарних округах.