ua en ru

КСУ отримав подання ЦВК щодо уточнити вимоги проживання в Україні кандидата в Президенти

Конституційний суд України отримав подання Центральної виборчої комісії щодо офіційного тлумачення вимоги проживання в Україні кандидатів в Президенти та кандидатів в депутати.

Конституційний суд України отримав подання Центральної виборчої комісії щодо офіційного тлумачення вимоги проживання в Україні кандидатів в Президенти та кандидатів в депутати. Про це повідомила прес-служба КСУ.

"16 січня до Конституційного суду України надійшло конституційне подання Центральної виборчої комісії щодо офіційного тлумачення положень частини другої статті 76, частини другої статті 103 Конституції України. Згідно з регламентом Конституційного суду України, конституційне подання передано на вивчення в Секретаріат суду", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, 16 січня ЦВК звернулася до КСУ з проханням дати офіційне тлумачення ч. 2 ст. 76 та ч.2 ст. 103 Конституції України, згідно з якими народним депутатом може бути громадянин України, який на день виборів досяг 21 року, має право голосу та проживає в Україні протягом 5 останніх років, а Президентом України - громадянин України, який досяг 35 років, має право голосу і проживає в Україні протягом останніх 10 років перед днем виборів, володіє державної мовою, та визначити поняття проживання в Україні у продовж вказаних нормами Конституції строків.

ЦВК просить Конституційний суд уточнити, чи вимога про проживання в Україні, що передбачає необхідність для громадянина України проживати на певній території протягом певного строку або проживати більшість днів протягом 5 років.