ua en ru

КСУ: Положення закону про міліцію, які дозволяють працівникам МВС затримувати осіб за підозрою у бродяжництві, - неконституційні

Положення закону про міліцію, які дозволяють працівникам МВС затримувати осіб за підозрою у бродяжництві, визнано неконституційними. Таке рішення оприлюднив сьогодні Конституційний суд України (КСУ), передає кореспондент РБК-Україна.
Як зазначив у своєму виступі голова КСУ Андрій Стрижак, вищезгадані положення обмежують право особи на свободу пересування та вибору місця проживання. А також суперечать Загальній декларації прав людини та Міжнародному пакту про громадянські і політичні права і Протоколу №4 до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.
Він також зазначив, що Кримінально-процесуальний кодекс (КПК) України та Кодекс УКраїни про адміністративні правопорушення (КУпАП) не визнають бродяжництво злочином або адмінпорушенням. Виходячи з цього, суд визнав неконституційною норму закону про міліцію, яка дозволяє за рішенням суду застосовувати до осіб, підозрюваних у бродяжництві, адміністративний арешт до 30 діб.
Окрім того, КСУ визнав неконституційними ті норми закону про міліцію, які б дозволяли працівникам МВС проводити фотографування, звукозапис, кіно- та відеозапис, дактилоскопію осіб, затриманих за підозрою у бродяжництві.
"Визнати неконституційними положення ч. 1 ст. 11 закону про міліцію з наступними змінами, а саме:
абз. 8 п. 5, згідно з якими міліції надається право затримувати і тримати у спеціально відведених для цього приміщеннях осіб, які підозрювані у бродяжництві, - на строк до 30 діб за вмотивованим рішенням суду;
п.11 в частині права міліції проводити фотографування, звукозапис, кіно- та відео зйомку, дактилоскопію осіб, які затримані за підозрою у занятті бродяжництвом.
Ці положення втратили чинність з дня ухвалення КСУ даного рішення (з 29 червня поточного року)", - заявив А.Стрижак.
Представник уповноноваженого з прав людини Ніни Карпачової, яка була автором конституційного подання у даній справі, Валентина Кузьменко, коментуючи дане рішення зазначила: "Прийняте рішення є дуже аргументованим і воно сприятиме тому, що міліція не буде незаконно затримувати осіб за підозрою у бродяжництві. Також бродяжництво не буде розглядатися міліцією як злочин".