ua en ru

КСУ оприлюднив рішення щодо указу про розпуск Ради

КСУ оприлюднив рішення щодо указу про розпуск Ради Фото: КСУ (Віталій Носач/РБК-Україна)

КСУ визнав указ про розпуск Ради конституційним

Конституційний суд України опублікував рішення щодо указу президента Володимира Зеленського про розпуск Верховної ради. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на прес-службу КСУ.

Так, у рішенні КСУ йдеться, що указ про дострокове припинення повноважень парламенту та призначення дострокових виборів від 21 травня 2019 року відповідає Конституції України.

Зазначається, що оскільки носієм суверенітету та єдиним джерелом влади в Україні є народ, КСУ констатував, що проведення позачергових виборів до Верховної ради зможе розв'язати конституційний конфлікт, який виник між президентом та парламентом, відповідно до ч. 2 ст. 5 Конституції України.

"Рішення Конституційного суду України є обов’язковим, остаточним та таким, що не може бути оскаржено", - наголосили у КСУ.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Конституційний суд визнав указ про розпуск Верховної ради відповідним Основному закону. За таке рішення проголосувала більшість суддів КСУ.

Як писало РБК-Україна, президент України Володимир Зеленський під час візиту в Париж у понеділок, 17 червня, заявив, що вважає законним рішення про розпуск Верховної ради і призначення позачергових виборів.

Відзначимо, 11 липня повідомлялося, що КСУ перейшов до закритої частини розгляду указу президента Володимира Зеленського про розпуск Ради.