ua en ru

Мовний закон "Колесніченка-Ківалова" визнаний неконституційним

Мовний закон "Колесніченка-Ківалова" визнаний неконституційним Фото: КСУ ухвалив рішення щодо закону "Колесніченка-Ківалова" (УНІАН)

57 депутатів звернулися із клопотанням визнати закон неконституційним

Конституційний суд України у середу, 28 лютого, ухвалив рішення щодо конституційності закону України "Про засади державної мовної політики". Про це йдеться в ухвалі суду.

"28 лютого на пленарному засіданні Великої палати Конституційного Суду України було ухвалено Рішення Конституційного Суду України № 2-р/2018 у справі за конституційним поданням 57 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України (конституційності) Закону України "Про засади державної мовної політики", - йдеться у повідомленні.

Проте, яке саме рішення було винесено, в ухвалі не вказується.

Зазначимо, що у поданні 57 депутатів звернулися із клопотанням визнати закон "Про засади державної мовної політики" від 3 липня 2012 року таким, що не відповідає Конституції України.

Народний депутат Леонід Ємець повідомив у себе на сторінці у Facebook про те, що закон визнано неконституційним.

Закон про мови Колесніченка-Ківалова визнано неконституційним! Нарешті. Дякую моєму колезі Олег Бондарчук з яким мав че...

Опубліковано Леонідом Ємцем 28 лютого 2018 р.

Нагадаємо, що закон "Про засади державної мовної політики" № 5029-VI (неофіційно відомий як "Закон Колесніченка-Ківалова" за прізвищами його авторів) був прийнятий Верховною радою України 5 червня 2012 року у першому читанні 234 голосами "за" і 3 липня 2012 року - у другому читанні 248 депутатськими картками. 8 серпня того року закон було підписано Віктором Януковичем.

Законом встановлювалось, що державною мовою є українська мова, але й істотно було розширено використання регіональних мов, якщо кількість носіїв цих мов не менше 10% від населення певного регіону, а в окремих випадках й менше 10%.