ua en ru

Кредити юридичним особам в іноземній валюті в січні-квітні 2011 р. виросли на – 7,8%, - Сугоняко

В Україні в січні-квітні 2011 р. кредити, видані юридичним особам в іноземній валюті виросли - 7,8%. Про це в ефірі радіо "Свобода" повідомив президент Асоціації українських банків (АУБ) Олександр Сугоняко.

"Кредити надані юридичним особам за 4 місяці зросли на 4,5%, а кредити, видані в іноземній валюті юридичним особам, - на 7,8%. Я думаю, що процентні ставки спонукають. Вони під забороною у відповідності з антикризовим законом, який припинив свою дію 1 січня 2011 р. І зараз це питання невизначене, на жаль", - розповів Сугоняко.

Він також додав, що підтримує позицію голови НБУ про те, що до 2016 р. валютне кредитування неприпустиме.

"Валютні кредити - це інструмент доларизації країни. Якщо в нас бівалютна система - всі проблеми долара через долар заносяться в Україну, всі проблеми рубля, які були у свій час за СРСР, коли ми виходили, вони всі вдарили по Україні. І так само може повторитися з доларом", - вважає Сугоняко.

Негативним проявом тяжкої ситуації на ринку кредитування є той факт, що в Україні заборгованість за кредитами більша, аніж грошова маса.

"В Україні немає грошей, щоб розрахуватися з усіма кредитами. Було так, що 40%, сьогодні 20 % коштів, яких не вистачає. Це створено за рахунок того, що ми набралися валюти, і ця валюта вийшла через кредити на покупку імпорту", - додав президент АУБ.

Проте Сугоняко впевнений, що сьогодні немає передумов говорити, що в найближчий час у нас можуть бути проблеми на валютному ринку.

"Майже 40 млрд грн на сьогодні валютних резервів. Тобто при такій ситуації, навіть якщо би капітал різко відійшов, то НБУ здатний стабілізувати валюту", - підсумував він.

Нагадаємо, 2 червня Верховна Рада України (ВР) прийняла в першому читанні законопроект, що забороняє видачу та отримання споживчих кредитів в іноземній валюті на території України. Ним передбачається заборона на видання і отримання споживчих кредитів в іноземній валюті на території України.