ua en ru

Корупція в ДФС: у справі є вже троє підозрюваних

Корупція в ДФС: у справі є вже троє підозрюваних Фото: ес-голова ДФС Мирослав Продан (facebook.com/sfsofukraine)

Слідство встановило, що фігуранти корупційної схеми в ДФС купували нерухомість за кордоном для легалізації коштів

У справі про корупцію в Державній фіскальній службі (ДФС), яка призвела до збитків державі на 305 млн гривень, наразі є троє підозрюваних. Як повідомляє РБК-Україна з посиланням на судовий "Судовий репортер", про це йдеться в опублікованій у судовому реєстрі ухвалі Печерського районного суду Києва від 20 вересня.

Зокрема, 13 липня ГПУ повідомляла про затримання керівника підрозділу ГУ ДФС у Вінницькій області та його пособника, які вимагали 0,5 млн гривень у бізнесмена.

Уже 16 липня 2018 року було повідомлено про підозру начальнику ГУ ДФС у Вінницькій області Руслану Осмоловському. Йому інкримінують зловживання службовим становищем, участь у злочинній організації і ухилення від сплати податків

У серпні, 1 і 9 числа, повідомлено підозри двом керівникам суб’єктів господарської діяльності щодо участі у злочинній організації та ухиленні від сплати податків. Одному з них обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою застави у 50 млн гривень.

За версією слідства, співробітники ДФС протягом 2015-2018 років, систематично сприяли комерційним структурам в ухиленні від сплати податків та митних платежів. За сприяння працівників ДФС начебто вчинялися незаконні операції з придбання сільськогосподарської продукції та її експорту за заниженою вартістю, а також під час імпорту іншої групи товарів. Збитки держави оцінюють у 305 млн гривень.

Кримінальне провадження №42017160000000054 порушене фактами діяльності злочинної організації за участі службових осіб органів ДФС та суб’єктів господарювання за ч. 1, 2 ст.205, ч.3 ст.209, ч. 1, 3 ст.212, ч. 1 ст.255, ч.2 ст.364, ч.2 ст.367, ч.3 ст.368 КК. Розслідування веде Головне слідче управління ГПУ.

З метою легалізації коштів співробітники ДФС через посередників купували рухоме та нерухоме майно в Україні та за кордоном. Так, деякий громадянин України 10 і 30 травня 2018 року придбав два об’єкти нерухомості в Туреччині вартістю 562 тис. доларів. Гроші від передачі в оренду цих об’єктів, після їх придбання, перераховувались на рахунок у турецькому банку на ім’я третьої особи.

Крім того, за даними слідчих, 16 травня 2018 року посадовці ДФС за сприяння третіх осіб придбали ТОВ "Компанія Антей". Уже 23 травня компанія купила три автомобілі: Toyota LANDCR 200, 2017 рік випуску (оціночна вартість 1,5 млн грн) Mercedes GLE 350g, 2017 рік випуску (оціночна вартість 1,2 млн грн) Toyota LANDCR 200, 2008 рік випуску (оціночна вартість 666 тис. грн.). Загальна вартість автівок - 3,4 млн грн. Є дані про можливе використання авто співробітниками ДФС.

В зазначеній ухвалі Печерського райсуду йдеться про те, що у ході досудового розслідування виникла необхідність у тимчасовому доступі до речей і документів понад 30 фігурантів, а саме до всієї інформації про цих осіб, яка міститься у Пенсійному фонді України "з можливістю ознайомитися з нею, зробити її копії та вилучити, а саме до інформації про місця роботи, щомісячні суми заробітку та здійснені відрахування до Пенсійного фонду".

Нагадаємо, 5 вересня 2018 року, виконуючий обов'язки голови Державної фіскальної служби України Мирослав Продан пішов у відставку. Після цього Кабінет міністрів оголосив конкурс на посаду глави Державної фіскальної служби. Продан відзначив, що він також візьме участь в конкурсі.

Як писало РБК-Україна в матеріалі "Рокіровка в ДФС: чи зможе Гройсман утримати контроль над Фіскальною службою", Генеральна прокуратура України передала матеріали щодо колишнього в. о. голови Державної фіскальної служби Мирослава Продана Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі.