ua en ru

Конституційна реформа може обернутися профанацією, - Медведчук

Конституційна реформа може обернутися грандіозною профанацією. Про це у своєму блозі на сайті громадського руху "Український вибір" пише лідер руху Віктор Медведчук.

За словами політика, "особливий статус" для регіонів являє собою не зміна існуючої системи, а лише незначні зміни, які центральна влада "з барського плеча" готова кинути тому чи іншому регіону, але які в будь-який момент може і відібрати. "Що стосується надання особливого статусу окремим районам Донбасу, передбаченого Мінськими угодами, то про це в новому проекті Конституції - ні слова", - підкреслив він.

Медведчук підкреслює, що останнім часом провести реальну, а не декларативну конституційну реформу від офіційного Києва вимагають не тільки ДНР і ЛНР, але і західні партнери, а також представники авторитетних зарубіжних інституцій.

Так, голова Венеціанської комісії Джанні Букіккіо на Конгресі місцевих та регіональних влад у Страсбурзі прямо висловився за якнайшвидшу і дуже глибоку децентралізацію України, а також висловив стурбованість тим, як повільно просувається конституційна реформа в Україні.

"Між тим, Верховна Рада України ризикує не вкластися в установлені строки розгляду конституційних змін, що стосуються децентралізації. Як пишуть ЗМІ, зазначені зміни необхідно прийняти з дотриманням всіх передбачених законодавством процедур до завершення другої сесії ВР VIII скликання, тобто до 15 липня. При цьому, щоб встигнути отримати висновок Венеціанської комісії, необхідно передати їй проект Конституції вже в перших числах червня. А це майже нереально", - зазначає лідер "Українського вибору".

На думку Медведчука, розробляти Основний Закон потрібно не келійно, на основі закулісних домовленостей і підкилимних маневрів, а провести всеукраїнський референдум.