ua en ru

Конгрес США вимагатиме у розвідки дані по жертвам російських спецслужб

Конгрес США вимагатиме у розвідки дані по жертвам російських спецслужб Фото: президент Росії Володимир Путін

Розвідка повинна надати дані з 1 січня 2000 року

Конгрес США вимагатиме від директора Національної розвідки провести "оцінку використання політичних вбивств як форми державної політики Росії" з 1 січня 2000 року. Про це йдеться в нетаємній версії законопроекту про фінансування американської розвідки на наступний фінансовий рік, голосування по якому в палаті представників очікується в найближчі дні.

Згідно з документом, директор Національної розвідки США повинен надати протягом 180 днів з дня набрання чинності законом оцінку розвідувального співтовариства про використання "політичних вбивств" в Росії за період з 1 січня 2000 року. Ця оцінка повинна включати список російських політиків, бізнесменів, дисидентів, журналістів, нинішніх чи колишніх держслужбовців, глав іноземних держав, іноземних політичних діячів, іноземних журналістів, членів некомерційних організацій та інших осіб, які, на думку американської розвідки, було вбито агентами російських спецслужб.

Також повинні бути надані наступні дані по кожній особі з списку убитих: країна, де було вчинено вбивство; спосіб вбивства; задіяні у вбивстві особи і організації, а також інша необхідна інформація.

Нагадаємо, британське видання The Times повідомляло, що спецслужби США стежили за Президентом Росії Володимиром Путіним з 1990-х років, коли він ще обіймав посаду радника мера Санкт-Петербурга.