ua en ru

Компанія сина Януковича пригрозила СБУ судовим розглядом

Компанія сина Януковича пригрозила СБУ судовим розглядом Фото (ОстроВ): Олександр Янукович (праворуч) і Рінат Ахметов

У холдингу сина екс-президента знову заявляють про бізнес-погрози з мотивів політичної помсти

Група компаній "Мако", яка належить синові екс-президента України Олександру Януковичу, зажадала від Служби безпеки України повторно перевірити всі матеріали про "канали виведення в Російську Федерацію більше 10 млн грн", а також визнати законність проведеної операції імпорту. Про це йдеться в заяві групи, повідомили у прес-службі Mako Holding.

"Якщо цього не відбудеться, група МАКО залишає за собою право подати на СБУ до суду для захисту своєї ділової репутації", - йдеться в офіційній заяві.

Нагадаємо, сьогодні у прес-центрі спецслужби повідомили про виявлення "каналу виведення до РФ грошей, нібито привласнених Олександром Януковичем, в сумі понад 10 млн грн".

"На жаль, СБУ не надала конкретних фактів про дане виведення коштів (за кордон за схемою однієї з компаній групи, - ред.)", - поскаржилися в офісі холдингу, оприлюднивши при цьому свою версію подій.

"У серпні 2013 р. ТОВ "МАКО Інвест" уклало договір з російським виробником на виготовлення і поставку в Україну промислового обладнання на суму близько 10 млн грн. За умовами договору, "МАКО Інвест" перерахував російській компанії 40% передоплати у 2013 р, а 60% - після виготовлення устаткування в липні 2014 р. Цей процес зайняв близько 11 місяців і на момент поставки на Донбасі вже розпочалися бойові дії... Керівництво "МАКО Інвест" зробило все можливе, і обладнання було ввезено в Україну - на територію, контрольовану українською владою", - навели довідки у прес-службі групи компаній.

Про накладення арешту на банківські рахунки підприємств, задіяних у протиправній схемі з виведення коштів до Росії, поінформовано також і Генеральну прокуратуру України, зокрема, для використання цих матеріалів у досудовому розслідуванні кримінального провадження за підозрою Олександра Януковича.

Як відомо, наприкінці липня Печерський райсуд м. Києва наклав арешт на банківський рахунок ТОВ "Мако-Трейдинг" зі 110,370 млн грн через махінації на Артемівському винзаводі.

Тижнем раніше СБУ заблокувала в Держказначействі і Держфінмоніторингу 110 млн грн, що належать компанії сина Януковича. Як з'ясувалося, ця сума, за рішенням суду, була списана Державною виконавчою службою з рахунків ПАТ "Арселор Міттал Кривий Ріг" на користь компанії Олександра Януковича, що звернулася з позовом про стягнення боргу.

Однак, в "Мако-Трейдинг" блокування 110 млн грн назвали незаконним, запевнивши, що ніколи не здійснювали спірних фінансових операцій, а дії спецслужби розцінюють "винятково як продовження тиску на бізнес-акціонера компанії Олександра Януковича".

На початку липня в Донецьку на пр. Богдана Хмельницького, 102 було скоєно пограбування центрального офісу банку "ВБР", що належить синові екс-президента України. В цілому, вкрадено було, за даними прес-служби ВБР, 46,5 млн грн і 9,9 млн дол., а також цінності клієнтів на депозитах. Слідом за цим власник фінустанови заявив про "справжнє рейдерство", порівнявши при цьому Нацбанк з орудуючими на Донбасі терористичними угрупованнями.

Раніше, наприкінці травня Генпрокуратура запобігла відчуженню акцій ПАТ "Всеукраїнський банк розвитку", що належать Олександру Януковичу, а також спростувала зняття арешту з належного йому майна.

"У ЗМІ поширюється недостовірна інформація про зняття арешту з належних синові екс-президента України Януковича О.В. акцій ПАТ "Всеукраїнський банк розвитку", заарештованих за клопотанням ГПУ у квітні 2014 р. Так, 14 квітня 2015 р. ухвалою Апеляційного суду м. Києва було частково задоволено апеляційну скаргу уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів і, з метою відновлення фінансового стану банку шляхом його продажу, знято арешт з належних підозрюваному Януковичу О.В. 100% акцій вказаного банку", - зазначали напередодні літа в ГПУ.

При цьому в Генпрокуратурі, поскаржившись на дії суддів апеляційної інстанції, анонсували їхню оцінку в ході досудового розслідування у кримінальному провадженні, розпочатому за фактом винесення завідомо неправосудного визначення за ст.375 КК України.

ПАТ "Всеукраїнський банк розвитку" заснований у 2009 р., надає послуги фіз- та юрособам. На початок 2015 р. ВБР за розміром регулятивного капіталу і активів відносився до третьої групи банків (середній), займаючи 36-е місце (5,635 млрд грн) за класифікацією НБУ серед 158 банків. Всі 100% акцій банку контролюються бізнесменом Олександром Януковичем, сином колишнього Президента України. Наприкінці листопада 2014 р. Нацбанк визнав ВБР неплатоспроможним.

Приблизно тоді ж, в середині минулого грудня, стало відомо, що МВС несподівано закрило справу проти банку сина Януковича, встановивши "відсутність у діянні складу кримінального злочину". Дане провадження було відкрито під тиском громадськості в березні 2014 р. і стосувалося законності "зарплатних проектів" у ряді органів влади, зокрема в податковій службі, міліції та судових управліннях Києва та Донецька у 2012-2013 рр.

Крім того, одну з компаній Януковича-сина також підозрювали у причетності до фінансування терористів. Втім, в "Мако" ці звинувачення традиційно парирували, заявивши, зокрема, про сплату холдингом до держбюджету понад 527 млн ​​грн податків за останні 3 роки.

У травні група нардепів зверталася до МВФ із проханням перевірити покупця банку "ВБР", вказавши при цьому на "створення перешкод для ліквідації банку", що в підсумку може перешкодити повернути державі активи "ВБР".

Нагадаємо, наприкінці липня ц.р. до розширеного списку індивідуальних осіб, щодо яких буде застосовано санкції США, потрапив, поряд із групою колишніх українських політиків і бізнесменів, і громадянин України Олександр Янукович (DOB 01 Jul 1973; POB Donetsk, Ukraine (individual) [UKRAINE-EO13660], - ред.).