ua en ru

У комітеті ВР оцінили втрати через пожежі на артскладах за 2,5 років у 2 млрд доларів

У комітеті ВР оцінили втрати через пожежі на артскладах за 2,5 років у 2 млрд доларів Фото: наслідки вибухів в Ічні (Сергій Грішин, РБК-Україна)

Пашинський наголосив, що в Україні потрібно змінити систему зберігання боєприпасів

Через пожежі на артилерійських складах в Україні за 2,5 роки було знищено боєприпасів на суму близько 2 мільярдів доларів. Про це повідомив голова комітету ВР з питань національної безпеки і оборони Сергій Пашинський, передає кореспондент РБК-Україна.

Нардеп наголосив, що у бюджеті-2019 кошти на бетонні сховища не закладені.

"Інформую, що за останні 2,5 роки, починаючи зі Сватово, закінчуючи Ічнею, знищення боєприпасів більше, ніж на 2 мільярди доларів. Офіційно інформую, що тільки в цьому бюджеті на 2019 рік на дотації нашим аграрним баронам-мільярдерам закладено більше 5 мільярдів гривень. А на бетонні сховища знову нічого не закладено", - заявив Пашинський.

За його словами, питання буде також обговорюватись на комітеті з питань нацбезпеки у середу, де звітуватимуть представники Міноборони та Генштабу щодо подій в Ічні.

"Комітет буде завтра. Там будуть проаналізовані всі питання, які піднімались: і наявність боєприпасів, і стан їх зберігання", - додав нардеп.

Пашинський наголосив, що в Україні потрібно змінити систему зберігання боєприпасів.

"Хочу просто нагадати, що у минулому році у нас була Балаклея, була Калинівка. Після цього комітет ВР з питань нацбезпеки розробив "методичку" того, що потрібно зробити. Це все було передано керівництву Міноборони і Генштабу. За рік нічого зроблено не було. Ситуація така: як зараз є - не може далі бути. Нам потрібно докорінно змінити систему зберігання боєприпасів. Заклинаннями, що ми йдемо в НАТО, ми боєприпаси не збережемо", - додав він.

Нагадаємо, секретар комітету ВР з питань національної безпеки і оборони, народний депутат Іван Винник повідомив, що в результаті пожежі на артскладах в Ічні Україна могла зазнати збитків на суму 400 мільйонів доларів. Нардеп зазначив, що за попередньою оцінкою, пожежею на арсеналі в Ічні знищено близько 40 тисяч тон боєприпасів.

Як писало РБК-Україна раніше, Кабмін виділив 100 млн гривень на подолання наслідків вибухів у Чернігівській області.