ua en ru

У комітеті нацбезпеки Ради заявляють про нестачу коштів на розмінування Донбасу

У комітеті нацбезпеки Ради заявляють про нестачу коштів на розмінування Донбасу Фото: голова комітету нацбезпеки Ради Сергій Пашинський

За словами Пашинського, Україні потрібна реальна допомога у розмінуванні Донбасу

На сьогодні в Україні недостатньо коштів для розмінування територій Донбасу. Про це заявили учасники круглого столу, який ініціював комітет Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони, передає "Голос України".

Зокрема, глава комітету Сергій Пашинський зазначив, що в зоні АТО військові та цивільне населення часто підриваються на мінах. Водночас Україна потребує не лише консультацій експертів, а й матеріальної допомоги для розмінування. Він підкреслив, що НАТО і ОБСЄ надали технічну допомогу на 1 млн євро, і ці кошти пішли на навчання та обмундирування українських саперів. Проте цих коштів недостатньо.

За словами представника НАТО в Україні Олександра Віннікова, альянс готовий надати фахівців для допомоги в розробці законодавчої бази з питань розмінування, а завдяки співпраці з НАТО вже створено дві спеціалізовані групи ДСНС по розмінуванню.

"Міжнародне співтовариство має зрозуміти, що ми ведемо війну з РФ не тільки, щоб зупинити агресора на сході України, а й щоб у європейських країнах не було цієї біди. Україні потрібна реальна допомога, а не поради", - додав Пашинський.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що розмінування Донбасу займе до 15 років.