ua en ru

Комітет ВР рекомендував направити на доопрацювання всі чотири законопроекти про лікування Тимошенко

Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендував за результатами розгляду в першому читанні направити на доопрацювання проект закону позафракційного депутата Сергія Міщенка № 2453 про лікування ув'язнених за кордоном, який передбачає лікування екс-прем'єр-міністра Юлії Тимошенко. За відповідне рішення проголосували 7 членів від опозиції, проти - 9 членів від Партії регіонів, передає кореспондент РБК-Україна.

Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендував за результатами розгляду в першому читанні направити на доопрацювання проект закону позафракційного депутата Сергія Міщенка № 2453 про лікування ув'язнених за кордоном, який передбачає лікування екс-прем'єр-міністра Юлії Тимошенко (на фото). За відповідне рішення проголосували 7 членів від опозиції, проти - 9 членів від Партії регіонів, передає кореспондент РБК-Україна.

Після цього голова фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк заявив про те, що проект закону опозиції №3479 "Про заборону виборчого правосуддя" знімається з розгляду на користь розгляду проекту закону депутата Анжеліки Лабунської.

Однак депутати Партії регіонів заявили, що така процедура неможлива. Тому депутати проголосували за рекомендацію парламенту направити законопроект Лабунської на доопрацювання за результатами розгляду в першому читанні. За відповідне рішення також проголосували 7 членів від опозиції, проти - 9 членів від Партії регіонів.

Після цього депутати прийняли аналогічне рішення щодо направлення на доопрацювання за підсумками першого читання проект закону № 3526 депутата Володимира Купчака.

Зазначимо, що законопроект, внесений позафракційним депутатом Анжелікою Лабунською (№ 3461), передбачає, що якщо протягом 365 днів лікування ув'язненого не дало результату, за рішенням судді така особа може бути направлена на лікування за кордон. Також даний законопроект передбачає, що у разі прийняття судом позитивного рішення про направлення ув'язненого на лікування за кордон, суд зобов'язаний прийняти рішення про звільнення такого в'язня від відбуття покарання в зв'язку з хворобою.

Юлія Тимошенко із 5 серпня 2011 р. відбуває семирічний термін покарання за перевищення влади і службових повноважень при укладанні газових угод з Росією у 2009 р. Ув'язнення Тимошенко серйозно похитнуло відносини України з Європою, яка вимагає привести вітчизняне законодавство до європейських норм. Зокрема, ЄС вимагає вирішити питання з політичними в'язнями. Як заявляли українські високопосадовці, Україна вже у жовтні ц.р. виконає всі умови для підписання Угоди про асоціацію з Європейським союзом, включаючи правове розв'язання проблеми зі звільненням екс-прем'єра Тимошенко та лікуванням її в Німеччині.