ua en ru

Комітет рекомендує ВРУ прийняти за основу законопроект про амністію у 2016

Комітет рекомендує ВРУ прийняти за основу законопроект про амністію у 2016 Фото: Раді рекомендують прийняти за основу законопроект про амністію у 2016

Документом визначаються основні критерії для застосування амністії

Комітет парламенту з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендує Верховній Раді прийняти за основу проект Закону №4255 "Про амністію у 2016 році", передає інформаційне управління ВР.

Так, законопроектом передбачається визначити правові основи звільнення осіб від відбування покарання на підставі акту амністії, механізм взаємодії кримінально-виконавчої служби з органами державної влади та органами місцевого самоврядування.

Проектом пропонується оголосити амністію і поширити її дію, насамперед, на ті категорії засуджених, які найбільш незахищені та вразливі соціально: на неповнолітніх та жінок, а також чоловіків, які мають дітей віком до 16 років або дітей-інвалідів, до інвалідів першої, другої та третьої груп, хворих на туберкульоз, онкологічні захворювання, осіб, що досягли пенсійного віку, учасників бойових дій, осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, брали безпосередню участь в антитерористичній операції тощо.

При цьому встановлюється, що основними критеріями для застосування амністії згідно з проектом є:


- незначна суспільна небезпека діянь, що вчинила особа, яка відбуває покарання;

- об’єктивні фактори (тяжка хвороба, похилий вік тощо), що суттєво знижують небезпечність осіб, яких пропонується звільнити від відбування покарання;

- значний строк відбутого засудженими особами покарання на момент проголошення амністії.

Документом також пропонується визначити категорії засуджених, щодо яких амністія не застосовується. Це, насамперед, особи, які скоїли тяжкі та особливо тяжкі злочини, а також особи, які вчинили злочини з використанням службового становища (корупційні злочини).

"Члени Комітету підтримали законопроект, прийняття якого дозволить зменшити чисельність осіб, які відбувають покарання в місцях позбавлення волі та не становлять значної суспільної небезпеки, сприятиме покращенню побутових умов тримання засуджених та дозволить зменшити витрати держави на утримання засуджених у виправних закладах", - сказано в повідомленні.

Нагадаємо, перший заступник голови ВРУ, представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко заявила, що бойовики так званих "Донецької / Луганської народних республік" (ДНР/ЛНР) вимагають амністії в формі ультиматуму в процесі звільнення заручників.