ua en ru

Комітет рекомендує ВР в цілому схвалити звільнення пенсій від оподаткування

Комітет рекомендує ВР в цілому схвалити звільнення пенсій від оподаткування Фото: Раді рекомендують в цілому схвалити звільнення пенсій від оподаткування

Таке рішення було прийнято на засіданні комітету

Комітет парламенту з питань податкової та митної політики рекомендує Верховній Раді прийняти у другому читанні та в цілому законопроект "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування пенсій", передає інформаційне управління ВР.

Зазначається, що члени комітету ухвалили таке рішення на своєму засідання 1 червня після розгляду всіх пропозицій, що надійшли до законопроекту №4542 до другого читання. Загалом до Комітету надійшло 32 пропозиції, з яких 11 враховано повністю, частково та по суті, 21 - відхилено.

У законопроекті, зокрема, враховано поправку 5.


“Суми пенсій (включаючи суму їх індексації, нараховану відповідно до закону) або щомісячного довічного грошового утримання, отримуваних платником податку з Пенсійного фонду України чи бюджету згідно із законом, якщо їх розмір перевищує десять розмірів прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (у розрахунку на місяць), встановленого на 1 січня звітного податкового року, - у частині такого перевищення, а також пенсій з іноземних джерел, якщо згідно з міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, такі пенсії підлягають оподаткуванню чи не оподатковуються в країні їх виплати", - сказано в поправці.

При цьому вказана норма не застосовується до пенсій, призначених учасникам бойових дій, інвалідам війни та особам, на яких поширюється чинність статті 10 закону "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту".

Пропонується передбачити, що законопроект набирає чинності з першого числа місяця, наступного за місяцем його опублікування.

Нагадаємо, у травні ВР підтримала за основу законопроект №4542 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування пенсій". За документ проголосували 307 нардепів.