ua en ru

Комітет рекомендує ВР прийняти законопроект щодо захисту коштів МФО на інвестиційні проекти

Комітет рекомендує ВР прийняти законопроект щодо захисту коштів МФО на інвестиційні проекти Фото: Верховна Рада (РБК-Україна)

Проект рекомендується прийняти за основу

Комітет з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства рекомендує Верховній Раді прийняти за основу законопроект №6578 щодо заборони звернення стягнення та накладення арешту на кошти суб'єктів господарювання у сферах тепло-, водопостачання та водовідведення, отриманих від міжнародних фінансових організацій на реалізацію інвестиційних проектів (заходів) в Україні. Про це повідомляє інформаційне управління Апарату ВР.

Так, законопроектом пропонується встановити, що зарахування коштів МФО на поточні рахунки суб’єктів господарювання у сферах централізованого водопостачання та водовідведення, теплопостачання, відкриті банками в національній чи іноземній валютах, та використання таких коштів на реалізацію інвестиційних проектів у відповідних сферах здійснюється згідно з умовами укладених договорів з МФО, а також заборонити звернення стягнення та накладення арешту на такі кошти та "на кошти, що перебувають на поточних рахунках із спеціальним режимом використання, відкритих відповідно до статті 181 закону "Про питну воду та питне водопостачання".

"Прийняття законопроекту під час обговорення його на засіданні комітету обґрунтовувалося необхідністю законодавчого врегулювання питання захисту коштів міжнародних фінансових організацій, що перебувають на поточних рахунках суб’єктів господарювання, залучених для реалізації інвестиційних проектів (заходів) в сферах тепло-, водопостачання та водовідведення", - сказано у повідомленні.

Зокрема, зазначалося, що зараз в Україні склалася ситуація, коли за рішенням суду внаслідок проведення виконавчих дій арештовуються кошти МФО на поточних рахунках суб’єктів господарювання, призначенні для виконання інвестиційних проектів (заходів) згідно з умовами міжнародних договорів.

За таких обставин суб’єкти господарювання у сферах тепло-, водопостачання та водовідведення об’єктивно не можуть виконати зобов’язання, передбаченні міжнародними договорами.

Нагадаємо, Національний банк спростив порядок отримання резидентами кредитів від міжнародних фінансових організацій для пожвавлення співпраці українського бізнесу з МФО і більш активного припливу боргового капіталу в Україну.