ua en ru

Комітет рекомендує ВР прийняти за основу закон про заборону труїти диких тварин

Комітет рекомендує ВР прийняти за основу закон про заборону труїти диких тварин Фото: ВР рекомендують прийняти за основу закон про заборону труїти диких тварин

Документом також пропонується виключити вовка зі списку шкідників

Комітет парламенту з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи рекомендує Верховній Раді України прийняти за основу законопроект №3445 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо охорони фауни та флори згідно міжнародних угод)", передає прес-служба Ради.

У повідомленні зазначається, що метою прийняття законопроекту є удосконалення законодавства у частині охорони фауни та приведення положень законів України у відповідність до міжнародних екологічних угод.

Законопроект містить шляхи приведення у відповідність до вимог Бернської конвенції наступні закони України: "Про тваринний світ", "Про природно-заповідний фонд України", "Про захист тварин від жорстокого поводження", "Про мисливське господарство та полювання", "Про питну воду та питне водопостачання".


Зокрема, на виконання угоди про збереження афро-євразійських мігруючих водно-болотних птахів пропонується ввести заборону на полювання із застосуванням свинцевого шроту у межах усіх поясів особливого режиму зони санітарної охорони джерел питної води.

Також документом пропонується виключити вовка зі списку шкідників, зазначеного в ст. 33 Закону України "Про мисливське господарство та полювання", залишивши його мисливським видом, що буде сприяти посиленню боротьби із браконьєрством та створить умови мисливським господарствам отримувати кошти у свій бюджет за добування цінного хутрового звіра - вовка.

Передбачається встановити, що полювання на вовка може здійснюватися під час полювання на інші види мисливських тварин в мисливський сезон, а також не в мисливський сезон - за дозволами.

Законопроектом також передбачено заборонити використання газу, отрути для диких тварин, знищення природних місць мешкання диких тварин.

Нагадаємо, у лютому Європейська комісія (ЄК) прийняла план дій по боротьбі з торгівлею дикими тваринами.