ua en ru

Комітет рекомендує Раді встановити перелік прав службовців НБУ

Комітет рекомендує Раді встановити перелік прав службовців НБУ Фото: НБУ (РБК-Україна)

Очікується, що прийняття закону сприятиме оздоровленню банківського сектору

Комітет з питань фінансової політики і банківської діяльності рекомендує Верховній раді прийняти за основу законопроект №9067 щодо уточнення окремих положень з питань банківського нагляду, яким пропонується визначити перелік прав службовців Національного банку. Про це повідомляє РБК-Україна, посилаючись на інформаційне управління Апарату Ради.

Проектом пропонується надати право нацрегулятора у межах безвиїзного нагляду уповноважувати службовця (службовців) НБУ на здійснення нагляду за діяльністю банку.

Так, документ повинен встановити особливості і порядок проведення процедури тимчасової адміністрації та примусової ліквідації банку.

Зокрема, передбачається встановити перелік прав службовця (службовців) НБУ, зокрема: вільного доступу у робочий час до всіх приміщень банку; вільного доступу до інформації банку щодо його діяльності і проведення ним будь-яких операцій, а також всіх документів банку, у тому числі тих, що містять інформацію з обмеженим доступом, як у паперовому, так і у електронному вигляді; вільного доступу до систем автоматизації банківських операцій; вилучати (виносити за межі банку) копії документів, у тому числі копії документів, що свідчать про порушення законодавства України, нормативно-правових актів НБУ.

Крім того, службовцю Нацбанку пропонується дозволити бути присутнім на загальних зборах учасників банку, засіданнях ради, правління та комітетів банку; зобов’язати керівників банку забезпечити уповноваженому службовцю НБУ вільний доступ у робочий час до всіх приміщень банку, доступ у режимі перегляду до усіх інформаційних систем банку та консультаційну підтримку з питань функціонування таких систем, а також забезпечити надання інформації, документів та письмових пояснень з питань діяльності банку, в тому числі щодо проведення банком будь-яких операцій.

Крім того, проектом планується зобов’язати керівників банку забезпечити безоплатне надання уповноваженим НБУ особам доступ у режимі перегляду до усіх інформаційних систем банку, необхідних для проведення перевірок, вибірки та вивантаження необхідної інформації для її подальшого аналізу, консультаційну підтримку з питань функціонування таких систем, а також інформацію, документи та письмові пояснення з питань діяльності банку.

"Під час обговорення законопроекту на засіданні комітету його прийняття пояснювалося необхідністю вдосконалення наглядової функції Національного банку для забезпечення подальшого зміцнення банківської системи України та оздоровлення банківського сектору", - сказано у повідомленні.

Відзначалося також, що прийняття законопроекту дозволить наблизити національне законодавство до законодавчих рамок Європейського союзу у сфері банківської діяльності.

Нагадаємо, комітет з питань економічної політики рекомендує Верховній раді прийняти у другому читанні та в цілому проект Кодексу України про процедури банкрутства.

Як писало РБК-Україна раніше, нардепи 20 березня у першому читанні прийняли проект Кодексу про процедури банкрутства. За проект проголосували 233 народних депутата, "проти" не проголосував ніхто, утрималися - 8, не голосували - 122 депутата.