ua en ru

Комісія при Президенті відмовила у помилуванні Тимошенко

Комісія з помилування при Президентові України відмовила в помилуванні екс-прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко. Документ такого змісту на засіданні парламентської фракції "Батьківщина" продемонстрував її голова Арсеній Яценюк, повідомив на своїй сторінці в Twitter нардеп від "Батьківщини" Андрій Шевченко.

Комісія з помилування при Президентові України відмовила в помилуванні екс-прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко (на фото). Документ такого змісту на засіданні парламентської фракції "Батьківщина" продемонстрував її голова Арсеній Яценюк, повідомив на своїй сторінці в Twitter нардеп від "Батьківщини" Андрій Шевченко.

"Комісія з питань помилувань при Президентові прислала формальну відмову в помилуванні Тимошенко - @Yatsenyuk_AP показав лист на фракції", - написав нардеп.

"Я з трибуни парламенту показав документ, де чітко написано, що Юлії Тимошенко відмовлено у помилування не тому, що немає клопотання, а тому, що немає юридичних підстав для розгляду цього питання, оскільки нібито здійснені такі злочини, які є політично мотивованими, що вони не дають можливості Януковичу акт помилування", - сказав Яценюк.

За його словами, якщо перевести цю фразу на "людську мову", то комісії про помилування "дали вказівку закрити Віктора Януковича від відповідальності і написати формальну відмову. Тому це жодним актом не врегульовано, що має бути особисте прохання".
Також Яценюк нагадав, що помилування екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка було здійснено без його особистого клопотання, а клопотання щодо Тимошенко не від неї самої десятки".

"І на клопотання Яценюка, і місії Кокса-Кваснєвського були отримані відмови. З тієї простої причини, що Віктор Янукович не хоче приймати відповідне рішення", - заявив Яценюк.

Відзначимо, що комісія з питань помилування не стала розглядати питання про помилування Тимошенко 24 жовтня.

Варто зазначити, що згідно із заявою глави представництва Євросоюзу в Україні Яна Томбіньського, нові кримінальні справи стосовно екс-прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко не повинні перешкодити її помилування. За його словами, поки в цих справах немає вироку стосовно екс-прем'єра діє презумпція невинуватості. А отже, Президенту України Віктору Януковичу ніщо не заважає її помилувати.

З цього приводу висловив свою думку депутат Європарламенту Павло Коваль, повідомивши, що рішення парламентської більшості щодо законопроектів щодо справи Тимошенко перебуває під впливом Президента Януковича.

Нагадаємо, що Україна очікує заключного звіту місії Європейського Парламенту під керівництвом Патріка Кокса і Олександра Кваснєвського 14 листопада 2013 р.

Зазначимо також, що у ВР вже прибули члени моніторингової місії Європарламенту Пет Кокс і Олександр Кваснєвський. Сьогодні на порядку денному Ради три законопроекти: про прокуратуру (№ 3541, президентський), про вибори народних депутатів (№ 3396, лідера Партії регіонів Олександра Єфремова) та пакет проектів законів про лікування екс-прем'єра Юлії Тимошенко.