ua en ru

Комісар РЄ: В Україні у звинувачення в судовому процесі надто багато влади

Сьогодні Рада Європи (РЄ) оприлюднить звіт комісара з прав людини про ситуацію в Україні. За інформацією видання "Комерсант-Україна" документ міститиме жорстку критику української системи судочинства. Напередодні публікації комісар РЄ Томас Хаммарберг прокоментував цей факт.

Він відзначив, що в Україні у звинувачення в судовому процесі надто багато влади. "Звіт буде в значній мірі про те, як працює ваша система юстиції, він міститиме критичні зауваження і наші пропозиції. Випадки корупції, політичного впливу на судові процедури чинять згубну дію на рівень дотримання прав людини. Частина проблем обумовлена нерівноправ'ям сторін в судовому процесі - у звинувачення в Україні надто багато влади. Є проблеми, пов'язані з прямим або непрямим політичним впливом на суди. І, нарешті, Україні потрібно боротися з насильницькими методами роботи правоохоронних органів - як при затриманні, так і при розслідуванні злочинів", - сказав Хаммарберг.

Він додав: "Можу констатувати, що зараз проблеми України схожі з тими, що я бачив кілька років тому. Схоже, що достатнього поліпшення не відбулося. Звучать ті ж звинувачення на адресу міліції. Жертві міліціонера важко добитися порушення справи і дуже важко притягати його до відповідальності. Ця проблема повинна вирішуватися як за допомогою демократичного нагляду за діяльністю міліції, так і шляхом введення ефективного незалежного механізму внутрішніх розслідувань. А зараз у вас фактично діє принцип міліційного імунітету".

Нагадаємо, керівник головного управління з питань судового устрою Адміністрації Президента України Андрій Портнов раніше заявляв, що ухвалення нового КПК дозволить збільшити кількість виправдувальних вироків судів з 0,2% до 30-40%.