ua en ru

Коломойський в судовому порядку заблокував forensic audit ПриватБанку

Коломойський в судовому порядку заблокував forensic audit ПриватБанку Фото: Коломойський заблокував аудит "ПриватБанку" (УНІАН)

Розгляд справи по суті призначено на квітень 2018 року

Солом'янський суд Києва в повному обсязі задовольнив позов Ігоря Коломойського до НБУ, "ПриватБанку", Міністерству фінансів, Kroll Associates U. K. LLP, AlixPartners Services UK LLP, Hogan Lovells International LLP, ТОВ "Астерс Консалт", ТОВ "Астерс", ТОВ "АликсПартнерз (Україна)" про визнання недійсними договорів та припинення дії, поданий бізнесменом 14 грудня 2017 року. Таке рішення суд прийняв 15 грудня.

Адреса проживання, вказана в матеріалах суду, дозволяє стверджувати, що позов подав саме зазначений український бізнесмен.

Так, у своєму позові Коломойський вимагав визнати договори, укладені із зазначеними компаніями, недійсними. Мова йде про надання послуг з проведення forensic audit (судового аудиту) ПАТ "ПриватБанк".

Крім того, позивач просить суд припинити будь-які незаконні, на його думку, дії відповідачів по обробці його персональних даних.

Суд задовольнив позов у повному обсязі, визнав договори недійсними і наклав заборону на проведення компаніями та держустановами будь-яких дій, що порушують права та інтереси Коломойського. Крім того, суд заборонив представникам держави оплачувати надані послуги.

Також накладена заборона на користування, розголошення, повідомлення, вказівка, застосування і вчинення будь-яких інших дій по використанню персональних даних бізнесмена в будь-яких ситуаціях, документах як в Україні, так і за кордоном до розгляду справи по суті, яке призначено на квітень 2018 року.

"Постанова вступає в законну силу з моменту проголошення і підлягає негайному виконанню, а її оскарження не зупиняє її виконання", - свідчить рішення суду.

Прийняття судом такого рішення обумовлено тим, що Ігор Коломойський переконав суд у тому, що він примусово позбавлений права приватної власності на акції "ПриватБанку". Крім того, суд, не знайшовши у відкритому доступі інформації про проведення тендеру на надання аудиторських послуг, прийшов до висновку, що аукціон проводився в "закритому режимі", що може свідчити про наявність порушень Закону України" Про здійснення державних закупівель".

При цьому, суд врахував той момент, що матеріалах справи відсутність інформації про проведення тендеру пояснюється тим, що в ній містяться дані, що становлять державну таємницю.

Крім того, при прийнятті рішення про задоволення позову суд врахував публікації в ЗМІ, в яких йшлося про "можливу передачу компанією Kroll Assocиates UK Limited всіх даних клієнтів (персональних даних, а також інформації, яка містить банківську таємницю) на невстановлені сервери на території Російської Федерації з дозволу Національного банку України".

Нагадаємо, на думку Національного банку України, власники "ПриватБанку" не мають намір реструктуризувати кредитний портфель.