ua en ru

Коломойський розповів, коли суд Лондона розгляне позов "ПриватБанку" до його екс-власників

Коломойський розповів, коли суд Лондона розгляне позов "ПриватБанку" до його екс-власників Фото: ілюстративне фото (колаж РБК-Україна)

Олігарх повідомив, що не витрачає за місяць суму, встановлену йому судом на особисті потреби

Високий суд Лондона може розпочати розгляд по суті позову націоналізованого "ПриватБанку" до його екс-власників не раніше 2020 року. Про це в інтерв'ю програмі "Схеми" - спільного проекту "Радіо Свобода" і телеканалу "UA:Перший" розповів один з колишніх власників банку український олігарх Ігор Коломойський.

"Суд є суд, ми ж не можемо заздалегідь знати, як він закінчиться, але я дуже оптимістично налаштований щодо нього. Я вважаю, що Лондонський суд - це та юрисдикція, де доведеться сторонам все відкрито показувати, розповідати, як було і чого не було. У цьому суді, я думаю, ми дійдемо до цього розгляду. Правда, воно буде не скоро і, швидше за все, вже при іншій владі в Україні: як прогнозують мені мої адвокати, це буде не раніше 2020 року", - сказав Коломойський.

Він зазначив, що, незважаючи на затвердження в ЗМІ, його активи та активи інших екс-власників "ПриватБанку" не заарештовано, а заморожено, а сам він намагається виконувати приписи суду в частині розкриття структури активів, так і в частині використання ліміту коштів, встановленого судом на особисті потреби бізнесмена.

При цьому Коломойський підкреслив, що не використовує в місяць всю суму ліміту і вважає її навіть дещо завищеною.

"По-моєму, цей ліміт - 20 тис. фунтів. Я його не просто дотримуюся, я його навіть не реалізую. Я стільки грошей не витрачаю і не раніше витрачав на себе особисто. Ви розумієте, що таке 20 тис. фунтів? Це 27 тис. доларів у тиждень. Тобто більше 100 тис. доларів в місяць можна витратити на себе особисто. Я навіть не уявляю, на що саме, це треба постаратися", - сказав він.

Коментуючи недавнє святкування свого дня народження, Коломойський запевнив, що витрати на захід не перевищили встановлений Високий суд Лондона ліміт.

Нагадаємо, Високий суд Лондона за підсумками засідань на початку березня виніс рішення, що зобов'язує структури, пов'язані з Ігорем Коломойським і Геннадієм Боголюбовим – деталізувати інформацію про операції з коштами "ПриватБанку", отриманими від інших осіб. Крім того, судом було винесено рішення про заморожування всіх активів олігархів з виділенням ліміту в сумі 20 тис. фунтів стерлінгів.

"ПриватБанк" був націоналізований (повністю перейшов у власність держави-ред.) в кінці 2016 року.

Після націоналізації і проведення аудиторських перевірок банку, були виявлені масштабні порушення законодавства при наданні рефінансування, а також махінації, які призвели до виведення з банку величезних коштів та нанесення астрономічних сум шкоди.

Так, незалежне дослідження американського детективного агентства Kroll підтвердило, що нині державний "ПриватБанк" був об'єктом численних махінацій, що призвело до збитків банку в сумі 5,5 млрд доларів.

Крім того, розслідування агентства Reuters виявило те, що з весни до початку осені 2014 року, коли "ПриватБанк" перебував у власності Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюблова, 42 компанії, зареєстровані в Дніпропетровській області, уклали ряд фіктивних договорів, що дозволило їм вивести на Кіпр 1,7 млрд доларів.

Розслідуванням махінацій у "ПриватБанку" займаються не тільки аудитори, але і правоохоронці, зокрема, Генпрокуратура, МВС, поліція і фіскальна служба. На сьогодні налічується кілька десятків кримінальних проваджень, зареєстрованих правоохоронцями та антикорупційними органами, расследующими зловживання посадових осіб банку та НБУ.

Варто відзначити, що в ході слідства ГПУ допитала не тільки счамого Коломойського, але і екс-главу Нацбанку Валерію Гонтареву, яку підозрюють у перевищенні службових повноважень при наданні рефінансування "ПриватБанку".