ua en ru

Кількість порушень свободи слова в Україні у 2014 р. збільшилася вдвічі, до майже 1 тис. випадків, - ІМІ

Кількість порушень свободи слова в Україні у 2014 р. збільшилася вдвічі, до майже 1 тис. випадків, - ІМІ

На території України у 2014 році було зафіксовано майже тисячу порушень свободи слова, гіршими місяцями стали березень і травень. Такі дані щорічного дослідження Інституту масової інформації "Барометр свободи слова", повідомили у прес-службі ІМІ.

Загальна кількість порушень свободи слова у 2014 році склала 977 випадків, що вдвічі перевищує показники 2013 р. (496 випадків) і втричі - 2012 р. (324 випадки). Напади стали категорією, у якій зафіксовано найбільше порушень (285 випадків, у 2013 р. - 97). Зокрема, згідно з даними ІМІ, пік нападів на журналістів припав на січень і лютий 2014 року, коли були побиті відповідно 82 і 70 журналістів.

"Крім зростання кількості нападів на журналістів у зв'язку з їх роботою, ми також відзначили певну еволюцію насильства щодо журналістів у 2014 році, - заявила виконавчий директор ІМІ Оксана Романюк. - Ніколи раніше ми не стикалися з викраденнями журналістів незаконними збройними формуваннями, ніколи раніше не було внутрішніх переселенців-журналістів, які змушені були покинути свої місця проживання у зв'язку з професійною діяльністю".

Пік викрадень журналістів припав на квітень, коли в полоні побували 20 журналістів, усі - в Донецькій області. У середньому за рік у полоні побували 76 журналістів. До цих пір знаходяться в полоні сепаратистів "ЛНР" луганський журналіст Сергій Сакадинський, і харківський журналіст Роман Черемський, які були захоплені в серпні 2014 року.

У 2014 році такі міжнародні організації, як "Репортери без кордонів" і "Комітет із захисту журналістів" включили Україну у трійку країн світу, які є найбільш небезпечними для журналістів (після Сирії і Палестини). Протягом року на території України загинуло 7 журналістів, з них один - під час подій на Майдані, і шість - у зоні АТО. Вбивства журналістів і зростання фізичної агресії пов'язані із двома ключовими факторами - подіями на Майдані, і згодом - російською агресією і військовими діями на території України.

Незважаючи на зростання загроз, у країні залишилася актуальною проблема безкарності. "У 2014 році, незважаючи на прихід нової влади, ми так і не побачили активних розслідувань нападів на журналістів або покарання агресорів. На жаль, безкарність залишилася практично на рівні минулого року. Водночас, у 2014 році відбулося багато випадків, за які держава Україна не може нести відповідальності, оскільки вона не контролює частину своєї території", - заявив медіаюрист ІМІ Роман Головенко.

Кількість випадків цензури у 2014 р. вдвічі перевищила показник 2013 р. (134 у 2014 р. порівняно із 62 у 2013 р.). Пік випадків цензури припав на травень (38) і червень (28) - і був пов'язаний з відключенням українських телеканалів на сході країни.

Протягом року також відбулося 63 напади на офіси редакцій, майже у вісім разів більше, ніж у 2013 році (8). Пік нападів припав на травень, і був пов'язаний з погромами редакцій місцевих видань у Донецькій і Луганській областях. Нападники з битами громили офіси місцевих ЗМІ за відмову співпрацювати із сепаратистами.

Кількість порушень свободи слова в Україні у 2014 р. збільшилася вдвічі, до майже 1 тис. випадків, - ІМІ

Нагадаємо, в жовтні-листопаді ІМІ зафіксував зниження випадків порушення прав журналістів у зоні АТО.