ua en ru

Коболєва оштрафували за відмову надати дані про премії

Коболєва оштрафували за відмову надати дані про премії Фото: Андрій Коболєв (УНІАН)

Суд оштрафував голову правління НАК "Нафтогаз України" Андрія Коболєва на 1,7 тис. гривень

Шевченківський районний суд Києва оштрафував голову правління НАК "Нафтогаз України" Андрія Коболєва на 1,7 тис. гривень за неповну відповідь на запит народного депутата. Про це йдеться в постанові суду, зареєстрованій 21 вересня.

Суд встановив, що в липні 2018 року Коболєв отримав від депутата Верховної ради запит про виплату собі й іншим членам правління "Нафтогазу" премій загальним обсягом понад 45 млн доларів і надав неповну відповідь.

Як наголошується, Коболєв не з'явився на засідання суду, а його представник наполягав на тому, що законні вимоги депутата голова правління НАК виконав.

У запиті депутат ВРУ, чиє ім'я в матеріалах суду не фігурує, вимагав пояснити підстави для виплати премій у зв'язку з перемогою "Нафтогазу" в суперечці з російським "Газпромом" за рішенням Стокгольмського арбітражного трибуналу. Крім того, нардеп вимагає надати повний перелік посадових осіб, які отримали премії.

Повідомляється, що Коболєв не прокоментував підстави для виплати премій, а також не надав перелік людей, кому призначили премії. З огляду на це суддя зобов'язав главу правління "Нафтогазу" сплатити штраф у розмірі 1,7 тис. гривень та судовий збір - 352 гривні 40 копійок.

За даними ЗМІ, справа стосується запиту, який зробив депутат Ради від фракції "Батьківщина" Сергій Власенко.

Нагадаємо, в травні наглядова рада "Нафтогазу" ухвалила рішення про виплату премій у зв'язку з перемогою в Стокгольмському арбітражному суді в спорі з "Газпромом" щодо транзитного контракту. Повідомлялося, що загальний обсяг виплат затверджений на рівні 1% від суми виграшу в арбітражі (4,6 млрд доларів), він складе 46,3 млн доларів. З цієї суми буде сплачено податок на доходи фізичних осіб та інші надходження на суму понад 9 млн доларів.

Раніше Стокгольмський арбітраж частково задовольнив вимоги "Нафтогазу", постановивши, що "Газпром" повинен заплатити української компанії 4,63 млрд доларів за недопоставку газу по транзитному договору. Також арбітраж зобов'язав "Нафтогаз" виплатити "Газпрому" 2 млрд доларів за вже поставлений газ. Зрештою, російський "Газпром" заборгував НАК "Нафтогаз України" майже 2,6 млрд доларів.