ua en ru

Коаліція добиватиметься закріплення на законодавчому рівні позаблокового статусу України.

Коаліція добиватиметься закріплення на законодавчому рівні позаблокового статусу України і проводитиме мовну політику з урахуванням норм Європейської хартії про мови, йдеться в остаточному варіанті коаліційної угоди новоствореної більшості у Верховній Раді "Стабільность і реформи", пише "Комерсант-Україна".

Договір про створення коаліції "Стабільність і реформи" складається з двох великих розділів: "Програмні положення діяльності коаліції" і "Регламент діяльності коаліції".

Документом передбачено закріплення на законодавчому рівні позаблокового статусу України, "що означає неучасть України у військово-політичних союзах інших держав". "Питання про вступ України в НАТО абсолютно неактуальне з погляду програми, з якою йшов Віктор Янукович, тому чекати від нинішньої влади процесу інтеграції України в НАТО було б нелогічне. Найближчі п'ять років ніяких серйозних зрушень в цьому відношенні не передбачається", - завірив секретар комітету з питань європейської інтеграції Спірідон Кілінкаров (Компартія). Втім, повністю припиняти співпрацю з Північноатлантичним альянсом нова коаліція не має наміру - в угоді йдеться, що воно буде продовжено, але лише в рамках тих питань, які представляють взаємний інтерес.

Разом з тим угода припускає "зміцнення механізмів двосторонніх відносин з Російською Федерацією на основі стратегічного партнерства, дружби і добросусідських відносин, а також взаємовигідної торговельно-економічної співпраці", які формуватимуться "на основі прямої взаємодії виконавських органів влади і місцевого самоврядування". Окремим пунктом в договорі прописаний курс на розвиток взаємовигідної співпраці з країнами СНД і економічну інтеграцію України на пострадянському просторі.

У сфері соціальної політики документ припускає боротьбу з бідністю і "впровадження принципово нової стратегії надання соціальних гарантій громадянам впродовж всього життя". У основу мовної політики будуть покладені норми міжнародного права, Європейської хартії регіональних мов і мов національних меншин.

Як затверджують джерела, текст коаліційної угоди був підписаний тільки вчора в першій половині дня, що може вважатися за порушення норм регламенту Верховної Ради, зокрема п. 3 ст. 61, де йдеться, що більшість формується після проведення консультацій, за наслідками яких полягає угода, яка скріпляється "особистими підписами глав відповідних фракцій" або їх заступників. Слід також нагадати, що голова ВР Володимир Литвин в день створення коаліції заявив, що більшість сформована "на підставі коаліційної угоди, підписаної главами депутатських фракцій".

Друга частина документу складається з шести розділів і містить визначення коаліції. Це "добровільне об'єднання депутатських фракцій, яке формується у Верховній Раді за наслідками виборів і на підставі узгодження політичних позицій".