ua en ru

КНР підтвердила негативний прогноз по торговому балансу після слабких експортних даних за червень

КНР підтвердила невтішний прогноз по торговому балансу після слабких експортних даних за червень 2013 р., Відродили занепокоєння інвесторів щодо темпів уповільнення економічного зростання республіки і надають додатковий тиск на уряд, вимушене діяти. Обсяг експорту та імпорту КНР в червні 2013 р. несподівано "просів", при цьому експорт Китаю знизився вперше з січня 2012 р. на 3,1% в річному численні - це найгірший показник з часів глобальної фінансово-економічної кризи 2008-2009 рр., а імпорт знизився на 0,7% порівняно з червнем 2012 р., повідомило сьогодні Головне митне управління країни.

Оприлюднені дані дуже сильно розійшлися з прогнозами аналітиків, що чекали зростання експорту на 3,7-4%, а імпорту - на 6-8%, і викликали помітний спад на фондових майданчиках світу. Так, азіатські біржі призупинили зростання котирувань, що намітився на початку сесії, а європейські біржі відкрилися переважно в "мінусі" після того, як оприлюднені з торговельного балансу КНР дані продемонстрували зниження китайського експорту в США і Європу четвертий місяць поспіль (китайський експорт у США скоротився на 5,4%, до Євросоюзу - на 8,3%).

Профіцит торгового балансу КНР склав 27,1 млрд дол. в червні 2013 р., ці дані виявилися близькі до прогнозів експертів на рівні 27-27,8 млрд дол.

Невтішні дані з торговельного балансу КНР змусили аналітиків заговорити про уповільнення економічного зростання Китаю в II кварталі 2013 р. Економісти очікують, що зростання ВВП Китаю сповільниться до 7,5% в II кварталі ц.р. за відсутності перспективи зростання економіки в найближчі місяці. Після виходу цієї статистики прем'єр-міністр Китаю Лі Кецян повідомив, що уряд країни зосередиться на проведенні структурних реформ, щоб забезпечити стабільні показники економічного зростання, рівня зайнятості та інфляції в КНР.