ua en ru

КНР офіційно пом'якшила політику обмеження народжуваності і скасувала трудові табори

Вище керівництво КНР офіційно затвердило рішення про часткової лібералізації в сфері планування сім'ї та про скасування системи "трудового перевиховання". Відповідні резолюції були прийняті сьогодні Постійним комітетом Всекитайських зборів народних представників (парламенту країни), повідомляє Associated Press з посиланням на місцеві ЗМІ.

Про пом'якшення політики народжуваності та ліквідації трудових таборів було оголошено в середині листопада 2013р. за підсумками III пленуму ЦК Компартії Китаю. Фактично мова йде про розширення обставин, при яких сім'я має право завести другу дитину. Тепер можна буде народжувати другу дитину, якщо хоча б один із батьків є єдиною дитиною в сім'ї. Колишня система санкціонувала поява другої дитини, якщо тільки кожен з батьків не має братів і сестер.

Політика "однієї дитини" була введена в Китаї в 1979 р. з метою запобігти перенаселення. За оцінками вчених, якщо б не ці заходи, в КНР могли б додатково народитися 200 млн осіб в період з 1979 р. по 2009 р.

В даний час в Китаї щороку народжуються близько 16 млн дітей, і оголошене пом'якшення сімейної політики має збільшити цей показник на 1-2 млн.

Система трудових таборів ("лаоцзяо") діє в Китаї з 1957 р. Вона дозволяє владі відправляти дрібних злочинців на примусові роботи на термін до 4 років, не вдаючись до судового процесу. За даними міністерства юстиції КНР, на кінець 2012 р. в країні функціонувало понад 350 виправно-трудових таборів (можуть іменуватися як "школи перевиховання через працю"), в яких містилися понад 50 тис. осіб.

В грудні 2013 р. правозахисна організація Amnesty International висловила думку, що скасування трудових таборів може стати лише "косметичним" зміною. "Є дуже навіть реальний ризик того, що китайська влада скасують одну систему довільного затримання лише для того, щоб розширити використання інших типів (довільного затримання)", - заявила Amnesty, вказавши на використання в країні "тіньових" в'язниць, клінік примусової реабілітації наркозалежних і "центрів промивання мізків".