ua en ru

Клінтон закликала Туреччину знизити напруженість у відносинах з Ізраїлем і відновити колишні зв'язки

Держсекретар США Хілларі Клінтон закликала турецьку владу знизити напруженість у відносинах з Ізраїлем і відновити колишні зв'язки. У ході зустрічі з міністром закордонних справ Туреччини Ахметом Давутоглу, Клінтон підкреслила, що в цьому регіоні і без того неспокійна обстановка, передає BBC.

Відносини між Ізраїлем і Туреччиною погіршилися в минулому році. 31 травня 2010 р. шість суден "Флотилії свободи", ведені флагманом Мavi Marmana, слідували в блокований армією Ізраїлю Сектор Газа, щоб доставити туди гуманітарну допомогу в порушення блокади. Захід було організовано турецькою неурядовою організацією IHH Humanitarian Relief Foundation. У нейтральних водах на флагман висадилися бійці ізраїльської морської піхоти. На борту судна сталися зіткнення, в результаті яких дев'ять осіб зі складу команди і пасажирів корабля були вбиті. Кілька ізраїльських морпіхів отримали поранення. Флотилія була арештована ізраїльськими військовими і відправлена в ізраїльський порт.

У січні 2011 р. ізраїльська сторона оприлюднила дані свого розслідування цієї події, заявивши, що військові цієї країни діяли згідно з нормами міжнародного права. Ізраїль не бажає принести вибачення за інцидент, чого вимагає Туреччина.

Раніше у вересні цього року Туреччина оголосила про те, що висилає з країни ізраїльського посла і розриває військові стосунки з колишньою країною-союзником. Такі заходи були прийняті турецькою владою у відповідь на відмову ізраїльської сторони принести вибачення за напад морської піхоти на турецькі судна. Також Туреччина заявила про заморожування військових угод між країнами, що означає заборону на використання повітряного простору Туреччини ізраїльськими ВПС, скасування спільних військових маневрів і заморожування угод по придбанню ізраїльської зброї. Пізніше влада Туреччини заявила, що припиняє торгові відносини з Ізраїлем.