ua en ru

Китай запустив перший у світі супутник квантового зв'язку

Китай запустив перший у світі супутник квантового зв'язку Фото: китайська космічна програма (BBC)

Місію "Квантові експерименти в космічному масштабі" (GUESS) розраховано на два роки

Китайcька народна республіка (КНР) запустила перший у світі експериментальний супутник квантового зв'язку, який допоможе вибудувати систему шифрованих телекомунікацій, що не піддається злому. Про це повідомляє сьогодні BBC.

Як зазначається, місію "Квантові експерименти в космічному масштабі" (QUESS) розраховано на два роки.


Пуск було здійснено о 01:40 у вівторок 16 серпня за місцевим часом за допомогою ракети-носія Чанчжен-2D із космодрому Цзюцюань у пустелі Гобі.

"У ході дворічної місії супутник має встановити "захищену від злому" систему квантової комунікації, передаючи з космосу на землю ключі, що не піддаються перехопленню", - йдеться в повідомленні державного китайського інформагентства "Сіньхуа".

Дані, що передаються із супутника, будуть міститися в серіях фотонів, які неможливо перехопити або скопіювати. Будь-яка спроба перехоплення призведе до їхнього саморуйнування.

Супутник квантового зв'язку отримав ім'я давньокитайського філософа Мо-цзи.

Новий китайський супутник у тому числі надсилатиме захищені повідомлення між столицею Китаю Пекіном і Урумчі - столицею провінції Синьцзян, де часто відбуваються заворушення.

Про те, що в середині серпня Китай запустить супутник, за допомогою якого планується проведення першого у світі експерименту щодо здійснення квантової телепортації на відстань більше 1,2 тисячі кілометрів, повідомляла в липні South China Morning Post.

Нагадаємо, наприкінці минулого року Китай успішно запустив перший у світі HD-супутник дистанційного зондування Землі Gaofen-4 у рамках реалізації проекту спостереження за планетою з високою роздільною здатністю.