ua en ru

Китай вперше за п'ять місяців скоротив вкладення в облігації США на тлі можливого скорочення QE3

Китай, що є найбільшим іноземним кредитором США, вперше за останні п'ять місяців скоротив свої запаси облігацій США на тлі можливості скорочення обсягів покупок бондів з боку ФРС. Загальний обсяг казначейських облігацій, що перебувають у Китаю, знизився на 21,5 млрд дол. в червні або на 1,7% і склав 1,276 трлн дол.

Китай, що є найбільшим іноземним кредитором США, вперше за останні п'ять місяців скоротив свої запаси облігацій США на тлі можливості скорочення обсягів покупок бондів з боку ФРС. Загальний обсяг казначейських облігацій, що перебувають у Китаю, знизився на 21,5 млрд дол. в червні або на 1,7% і склав 1,276 трлн дол., повідомляє телеканал "Росія 24".

Зниження в Китаї відбувається на тлі повільного зростання обсягу Treasuries у всьому світі в цьому році. Показник збільшився на 26,8 млрд дол., тобто всього на 0,5%, а це самі повільні темпи з 2006 р., коли за перше півріччя обсяг знизився на 2,8%.

Вартість Treasuries впала на 3,1% в цьому році, свідчать дані Bank of America Merrill Lynch, і це найбільш слабка динаміка з 2009 р.

У травні Китай тримав казначейські облігації в загальному обсязі 1,297 трлн дол., що менше оцінки минулого місяця на рівні 1,316 трлн дол.

В цілому інвестори з Китаю володіють 11,1% з усього ринкового боргу США, що становить 11,4 трлн. доларів. Максимум цього показника було досягнуто в червні 2009 р. - 14%.

Всього на іноземних власників доводиться 49,1% загального ринкового боргу, що є найменшим показником з травня 2011 р.

У червні прибутковість 10-річних держоблігацій зросла на 36 базисних пунктів до 2,49%.

Експерти відзначають, що зниження частки Китаю пояснює загальне падіння ринку казначейських облігацій в червні.

Китай вперше за п'ять місяців скоротив вкладення в облігації США на тлі можливого скорочення QE3

Нагадаємо, що за даними опитування Bloomberg, половина експертів впевнені, що чекати скорочення QE залишилося недовго - воно розпочнеться у вересні. При цьому, економісти вважають, що це буде плавне скорочення. В ході першого етапу обсяг викупу буде зменшено з 85 млрд дол. до 60 млрд дол. в місяць.

З грудня 2012 р. ФРС викуповує активи приблизно на 85 млрд дол. на місяць: 45 млрд дол. - US Treasuries (третій раунд кількісного стимулювання - QE3), ще 40 млрд дол. - іпотечні папери. Тоді ж ФРС вперше дала вказівки, якого рівня повинні досягти макроекономічні індикатори, перш ніж буде розглядатися питання про підвищення процентних ставок. Рівень безробіття повинен бути не більше 6,5% за умови, що прогноз інфляції на найближчі рік-два не перевищує 2,5%.