ua en ru

Китай у лютому 2012 р. збільшив імпорт нафти на 18,5% - до 23,64 млн т, - аналітик

За попередніми даними, в лютому обсяг імпорту нафти в Китай (з урахуванням високосного року) різко збільшився на 18,5% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, досягнувши 23,640 млн т (в перерахунку на барелі на день імпорт зріс на 14, 4%, до 5,91 млн бар.). Якщо врахувати, що внутрішній об'єм видобутку нафти практично не змінився, основний приріст споживання нафти в Китаї відбувається саме за рахунок імпорту, відзначив аналітик "ВТБ Капітал" Колін Сміт.

Згідно з поточним прогнозом Міжнародного енергетичного агентства, за підсумками 2012 р. попит на нафту з боку Китаю зросте на 4%, до 9,9 млн бар./доба, при зростанні імпорту на 6,3% рік до року. У світлі лютневого збільшення імпорту на 14,4% даний прогноз виглядає консервативним. Однак слід враховувати волатильний характер місячних змін попиту на нафту рік до року.

Існує два методи розрахунку обсягу споживання нафти в Китаї: виходячи з динаміки видобутку нафти (як сума внутрішнього видобутку і чистого імпорту сирої нафти і нафтопродуктів) або виходячи з обсягу виробництва нафтопродуктів (як сума виробництва і чистого імпорту). Знову ж за попередніми оцінками, ці розрахунки вказують на те, що з точки зору видобутку нафти в лютому обсяг споживання зріс на 8,2% рік до року, досягнувши 10,4 млн бар./добу., а виходячи з динаміки виробництва нафтопродуктів, зростання склало 2,8% (до 9,7 млн ​​бар./доба). Оцінка, виходячи з динаміки нафтовидобутку, як правило (але не завжди), дає більш високий результат. Різниця в результатах розрахунків за двома згаданим методам часто пояснюється зростанням комерційних запасів, динаміка яких не відображається в офіційній статистиці. Причинами розбіжності результатів можуть також служити похибка в обліку приросту обсягу нафтопереробки і складність отримання інформації від напівофіційних місцевих НПЗ.

"За нашими оцінками, середній обсяг споживання нафти в Китаї за січень-лютий збільшився на 4,5-5,2% щодо аналогічного періоду минулого року, що перевершує показник, розрахований МЕА. Наша оцінка абсолютного обсягу попиту на нафту з боку Китаю в 2012 м. або на 0,3 млн бар./добу. нижче, або на 0,1 млн бар./добу вище аналогічного показника за розрахунками МЕА в залежності від методу розрахунку. Ми не виключаємо, що фактичний обсяг споживання перевищить загальний прогноз, але для цього недостатньо, щоб протягом одного місяця зростання імпорту перевищував середній рівень", - уклав аналітик.

Нагадаємо, 7 березня в Міністерстві торгівлі КНР заявили, що Китай в 2012 р. буде збільшувати імпорт нафти і сировинних товарів.