ua en ru

Київська обласна прокуратура діє в рамках закону щодо мера Ірпеня - рішення КДКП

Київська обласна прокуратура діє в рамках закону щодо мера Ірпеня - рішення КДКП Фото: прокуратура Київської області (google.com.ua maps)

Володимир Карплюк поскаржився в КДКП на роботу прокурора Київської області

Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія прокурорів (КДКП) визнала дії прокурора Київської області Дмитра Чибісова щодо мера Ірпеня Володимира Карплюка правомірними. Про це йдеться в повідомленні КДКП на сторінці в соціальній мережі Facebook, передають Українські Новини.

Нагадаємо, Володимир Карплюк, на якого, станом на сьогодні відкрито 16 кримінальних проваджень, поскаржився в КДКП на роботу прокурора Київської області. 9 скарг за підписом Ірпінського мера, його заступників та захисників про порушення кримінального процесуального законодавства, і порушення прокурорської етики були розглянуті комісією.

За повідомленням КДКП, порушення в діях прокурора Київської області відсутні, тому 17 січня, дисциплінарне провадження стосовно Дмитра Чибісова у зв'язку з відсутністю в його діях складу проступку було закрито.

20 грудня 2017 року Чібісов публічно оголосив друге підозра Карплюка у низці тяжких та особливо тяжких злочинів прямо в залі засідань КДКП. "Я хотів показати, щоб всі бачили, як проводяться слідчі дії з цією особою. Провести їх у нормальному руслі неможливо. Чиновник (Володимир Карплюк) затягує слідство, не є в призначений час, відмовляється надавати пояснення, довго не відповідає на телефонні дзвінки", - пояснив свою позицію прокурор.

Головні звинувачення прокуратури полягає в тому, що Ірпінський міський голова спільно із заступниками та певними слідством особами створив злочинну організацію. Їх звинувачують у зловживанні ним службовим становищем, а також привласненні, розтраті майна за ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчиненого у складі злочинної організації), ст. 28, ст. 205 (фіктивне підприємництво, вчинене у складі злочинної організації), ст. 28, ст. 358 (підробка документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів вчинене у складі злочинної організації), ст. 28, ст. 366 (службове підроблення, вчинене у складі злочинної організації) Кримінального кодексу України. За даними відомства, злочинна організація вчинила тяжкі та особливо тяжкі злочини з метою розкрадання бюджетних коштів і земель на території міста Ірпеня, що становить десятки мільйонів гривень збитків. Підозри отримали також члени команди Володимира Карплюка соратники по партії "Нові обличчя" - заступники Дмитро Христюк та Лідія Михальченко.

Перша підозра Володимира Карплюка стосувалася порушення ним у часи його бізнес-діяльності правил безпеки на будівництві, із-за чого загинула 1 людина, а другий отримала важкі травми.

Після вручення підозри Ірпінському міському голові працівники комунальних підприємств і депутати партії "Нові обличчя" провели ряд заходів біля будівлі прокуратури, не відрізнялися ні чисельністю, ні емоційністю, що було розцінено прокуратурою як тиск на слідство. За фактом відкрито кримінальне провадження за ст. 343 Кримінального кодексу України.

Зараз сам Карплюк після оголошення йому підозри в залі засідань, вночі виїхав на територію Польщі, де він володіє бізнесом і нерухомістю. Напередодні цих подій їм був проданий будинок в р. Буча (Київська область), в якому він проживав більше 5 років.

найближчим часом суд має обрати Карплюку запобіжний захід, в цілому йому загрожує до 12 років позбавлення волі.