ua en ru

Київ ліквідував свою заборгованість за спожитий природний газ та готовий до опалювального сезону, - КМДА

Київ ліквідував свою заборгованість за спожитий природний газ та готовий до опалювального сезону. Про це під час прес-конференції сьогодні заявив перший заступник голови Київської міської держадміністрації Олександр Попов, повідомляє прес-служба відомства.

«КМДА виконала свої фінансові зобов'язання перед «Київенерго» та сплатила 1,5 млрд грн як різницю в тарифах. Таким чином, столиця практично ліквідовує свою заборгованість. Це дає можливість стверджувати, що Київ нормально ввійде в новий опалювальний сезон», - наголосив О.Попов, зазначивши, що завдяки цьому вирішене найважливіше стратегічне питання в плані підготовки до зими, - питання розрахунків за газ.

Перший заступник голови КМДА повідомив, що кредит у розмірі 1,5 млрд грн на погашення боргу столиця отримала за сприяння уряду та Національного банку України. Кредитні кошти надійшли від двох банків - «Укрексімбанк» та «Ощадбанк» - за ставкою у розмірі 12,75 % та з терміном погашення три роки.

«Сьогодні найнижча ставка, яка теоретично та практично може бути в нашій країні, - це ставка, за якою нам за допомогою уряду, Нацбанку, особисто прем'єр-міністра та особисто керівника Нацбанку було надано такий пільговий кредит для того, щоб ми вирішили ці проблеми та нормально увійшли в опалювальний сезон», - зауважив О.Попов.

Він поінформував, що «Укрексімбанк» надав столиці 500 млн грн кредиту, а «Ощадбанк» - відповідно 1 млрд грн. «Цього року ми обслуговуємо тільки відсоток з обслуговування цього кредиту. Наступного року почнемо його погашення», - зазначив О.Попов, пояснивши, що механізм погашення відпрацьований Міністерством фінансів України. «В подальшому ми дуже обережно будемо ставитися до запозичень. Наразі нами проводяться консультації щодо реструктуризації боргів та зменшення відсотків за обслуговування кредитів, отриманих раніше», - сказав він.